Gazeteci Ferit Aslan hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesinde düzenlenen, “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Mardin 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmada Ferit Aslan ve avukatı Neşet Girasun’un hazır bulundu. Duruşmada savunmasını yapan Arslan, 33 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek, “Bugüne kadar halkı galeyana getirecek, iç ve dış bakımdan ülkeyi zora sokacak bir haber yapmadım” dedi. Aslan suçlama konusu yapılan haberiyle ilgili savunmasında şunları söyledi:
“Bu haberi beş, altı kaynaktan teyit ettim. Haberle birlikte iki fotoğraf da geldi. Bir fotoğrafta okul bahçesinde beş, altı polis aracı, diğer fotoğrafta ise okul girişinde bekleyen yedi, sekiz polis vardı. Ertesi gün başsavcılığın yaptığı açıklamayla haberin doğruluğu ortaya çıktı. Başsavcılık, hâkimin okula eşine destek amacıyla gittiğini belirtmiştir ama böyle öğrenci ve öğretmen arasında geçen bir tartışma neticesinde beş, altı polis aracıyla okula gidilmesi hayatın olağan akışına uygun değildir.”
Çocukların ailelerinin şikâyeti üzerine başlatılan bir soruşturmanın da olduğu bilgisini veren Aslan, yazdığı haberin doğru olduğunu ve herhangi bir kargaşa yaratma kastının olmadığını söyleyerek beraatini talep etti.
HAKİM AVUKATIN SAVUNMASINI BÖLDÜ: UZATMAYIN!
Aslan’ın ardından söz alan avukat Neşet Girasun, “Müvekkilin yaptığı haber eksiktir ama fazla değildir. Bunu dosya kapsamına göre söylüyorum. Tanık beyanları var ve bu tanıkların hepsi kamu görevlisi ve okul idarecisidir. Müvekkilin yaptığı haberden daha fazlasını ifade etmişlerdir. Buraya kadarki yargılama faaliyeti, bir yargılama faaliyeti değildir” diye konuştu.
Avukat Girasun’un savunmasını bölen hâkim, “Uzatmayın” dedi. Bunun üzerine Girasun, “İstediğim şekilde savunma yaparım. Her cümle tutanağa geçecek. Bu iddianameyi kabul ediyorsanız, bu savunmaya da katlanacaksınız” dedi. Girasun, savunmasının devamında şunları söyledi:
“Bu iddianamede bir tane bile delil gösterilmemiştir. Bu iddianamenin düzenlenmesi nasıl bir mesleki dayanışma ise kabulü de öyledir. Araştırma tutanağı, 28 Şubat 2024 tarihinde düzenlenmiş ve bu tutanakta açıkça ‘merkeze gelen herhangi bir olay veya kargaşa olmadığı’ belirtilmiştir. Savcılığın söz konusu yazıyı beklemeden iddianame düzenlediği ortadadır. Bahse konu hâkim, görevi kötüye kullanmıştır. Aynı zamanda hâkimin talimatları doğrultusunda hareket eden kolluk görevlileri de görevini kötüye kullanmıştır. Her ne kadar çocuklar yönünden bir gözaltı işlemi resmi olarak olmasa bile, AYM içtihatlarına göre çocuklara uygulanan işlem bir gözaltıdır. Müvekkilin eylemi haber verme faaliyetidir. İddia edilen suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Müvekkilin beraatini talep ediyoruz.”
Avukat Girasun’un ardından duruşma savcısı esas hakkındaki görüşünü sundu, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Aslan’ın beraat talep etti. Savcının görüşüne uyan mahkeme, gazeteci Ferit Arslan’ın beraatine karar verdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Gazeteci Ferit Aslan, Mardin Hacı Süphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu’nda, 2 Ocak 2024’te, öğretmen N.Y. ile altı öğrenci arasında çıkan tartışma sonrası öğretmenin Mardin İdare Mahkemesi’nde görevli hâkim eşinin olaydan iki gün sonra beş polis aracı ile okula geldiğini ve öğrencilerin gözaltına alındığını haberleştirdi. Haberin hemen ardından 5 Ocak’ta açıklama yapan Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, öğretmenin hâkim eşinin, olay yerine hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için gittiğini belirtti.
Söz konusu hâkimin şikâyetinin ardından Mardin Sulh Ceza Hakimliği habere erişim engeli getirirken, gazeteci Aslan hakkında da soruşturma açıldı. Aslan hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, çocuklar hakkında kimlik tespiti yapıldıktan sonra ailelerine teslim edildiği, çocuklarla ilgili gözaltı işlemi yapılmadığı belirtildi ve Aslan’ın ‘sansür yasası’ kapsamında cezalandırılması talep edildi.
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Mardin 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, gazeteci Ferit Aslan hakkında dava açıldı.