Diken.com.tr haber sitesi kurucusu Harun Simavi, Yayın Yönetmeni Erdal Güven ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Semin Sezerer hakkında “Fuat Avni” haberleri gerekçe gösterilerek “üye olmaksızın örgüte yardım” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada Erdal Güven, Harun Simavi ve Semin Sezerer ile avukatları mahkemede hazır buldu.
“PAYLAŞIMLAR HABER DEĞERİ TAŞIYORDU”
Savunması için söz alan Erdal Güven Diken’i gazetecilik yapmak için kurduklarını, gazeteciliğin temel işlevinin haber vermek olduğunu ve bir durum, gelişme ya da olayı haber yapan unsurlardan birinin de güncellik taşıması ve kamuoyunun gündeminde bulunması olduğunu belirterek “Söz konusu paylaşımları Diken’de haberleştirmemizin tek nedeni de budur. Aksini yapsaydık mesleğimizin gereğini yerine getiremezdik.” dedi. Güven “Kaldı ki, söz konusu paylaşımların iktidar temsilcileri tarafından ‘iftira, yalan, komplo, kumpas’ olarak nitelendirildiği demeçleri de istisnasız haberleştirdik.” diyerek şöyle devam etti: “30 yıllık gazeteciyim. Neyin haber neyin propaganda olduğunu ayırt edecek kadar mesleki birikimim var. Diken’de ilk günden beri sadece haber yapıyoruz ve gazetecilik mesleğini her türlü güç odağından bağımsız ve adil biçimde, layıkıyla yürütüyoruz. Genel yayın yönetmeni olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu duruşumuza aykırı tek bir haber gösterilemez” dedi.
“GAZETECİLİK FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Savunma Harun Simavi ise “Diken’de kurulduğu günden beri gazetecilik dışında hiçbir faaliyette bulunmadık. Bu temel görevi yerine getirebilmek için bağımsızlığın olmazsa olmaz bir değer olduğunun bilincindeyiz. Hiçbir parti, kurum ya da örgütün taraftarlığını ya da düşmanlığını yapmadık. Tarafı olduğumuz tek değer evrensel insan haklarıdır.” diyerek yargılamaya konu olan haberler ve paylaşımların o gün ülke gündemini oluşturduğunu, söz konusu paylaşımların Diken’de haberleştirmesinin de tek nedeninin bu olduğunu söyledi ve beraatini talep etti.
“YARGILANMAK UTANÇ VERİCİ”
Semin Sezerer ise savunmasında söz konusu suçlamalara neden olan yayınların, toplumu bilgilendirmek amacıyla habercilik faaliyeti kapsamında yapıldığını, herhangi bir talimat ya da algı yaratmanın söz konusu olmadığını aktararak “Böyle bir örgüte destek vermekle yargılanmak utanç vericidir. Hakkımda yapılan detaylı araştırmada söz konusu örgütle bir ilgim olmadığı açıkça görülüyor” dedi ve beraatini talep etti.
“SUÇ UNSURU BULUNMUYOR”
Avukat Sevgi Kalan Fuat Avni hakkında Sabah gazetesinin 2.870 haber yaptığını, Sabah’ı bin küsür haberle Hürriyet ve Milliyet’in takip ettiğini, merkez medyanın yargılanmadığı bir yerde, Fuat Avni hakkında 87 haber yapan Diken’in de yargılanmaması gerektiğini aktardı. Kalan “Diken’in tarafsız ve bağımsız bir yayın politikası var. Savcılık makamı örgütle müvekkiller arasında bir bağlantı kuramıyor ama salt haberler üzerinden müvekkillerimiz yargılanıyor.” derken, iddianamede, müvekkiller hakkında kapsamlı araştırma yapılmasına rağmen herhangi bir suç unsuru bulunmadığına, savcılığın, suçlamanın sevk maddesi oluşmadığı halde takipsizlik kararı vermek yerine dava açtığına vurgu yaptı.
Avukat Buse Karataş, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talebinde bulundu. Avukat Yağızcan Veli de haberlerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek müvekkillerinin beraatini talep etti.
SAVCI BERAAT TALEP ETTİ
Duruşma savcısı, sanıkların ilgili terör örgütü ile iltisaklarının tespit edilemediği, atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı, eylemin habercilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşıldığından her üç sanığın da beraatini talep etti.
Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Erdal Güven, Harun Simavi ve Semin Sezerer’in beraatine karar verdi.