Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan’ın “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Sokağa çıkma yasağı sırasında Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki teyzesinin evinde mahsur kalan, yasağın 79’uncu gününde tahliye edilen ve 15 ay tutuklu kalan Dolan, yurt dışında olmasından dolayı duruşmaya katılmazken, avukatı Resul Tamur hazır bulundu.
Savcı, Dolan hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla cezalandırılması yönünde daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı.
GAZETECİ OLARAK SUR’DAYDI
Dolan’ın avukatı Tamur ise savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirtti. Davanın iddianamesinde, müvekkili Mazlum Dolan’ın Sur ilçesinde yasadışı bir faaliyette bulunduğuna ilişkin hiçbir delil bulunmadığına dikkat çeken Tamur, müvekkilinin cezalandırılması için savcının sunduğu mütalaadaki iddiaların hiçbirinin davanın iddianamesinde yer almadığını vurguladı. Müvekkilinin gazeteci olduğunu ifade eden Tamur, buna dair belgeleri de dava dosyasına sunduklarını, ayrıca soruşturma makamının gazeteci olduğunu bildiğine değindi.
Dolan’ın Sur’dan sağ salim çıkarılması için avukatı olarak dönemin Diyarbakır Vali Yardımcısı ile görüştüklerini anımsatan Tamur, görüşme sırasında yanında olan dönemin Diyarbakır Barosu Başkanının da tanık olarak mahkemede dinlendiğini söyledi. Tamur, müvekkili Sur’da tahliye edildiği sırada basına servis edilen görüntülerde “Sur’da 5 sivil tahliye edildi” şeklinde haberler yapıldığını hatırlatarak, Cenevre Sözleşmesinde gazetecilerin çatışmalarda korunması gereken taraflardan biri olarak yer aldığını vurguladı.
CEZALANDIRILMA GEREKÇESİ
Tamur, çocukluğundan beri ayağından engelli olan müvekkilinin Sur’da mevzileri gözeterek röportaj yapmasının mümkün olmadığını dile getirdi. DİHA hakkında herhangi bir yasal suç tespiti olmamasına rağmen savcı mütalaada müvekkilimin DİHA’da çalışmasını cezalandırma gerekçesi yaptığını belirten Tamur, daha önce benzer suçlamalar nedeniyle yargılanan DİHA muhabirlerinin beraat ettiğini söyledi. Tamur, gazeteciliği tanımlarken hükümete ve devlete eklemlenmiş kişi olarak değil, haberin bulunduğu yere ulaşan kişi olarak tanımlanması gerektiğine işaret ederek, müvekkilinin Sur’da her hangi bir örgütsel faaliyette bulunmadığını, sadece gazetecilik mesleğini yaptığını vurguladı. Temur, son olarak müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istedi.
Savunmanın ardında duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla Dolan’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.