International Journalists Derneği, dünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt Kitap Fuarı’nda, Türkiye’de tutuklu gazetecilerle ilgili eylem yaptı. Dernek, İngilizce ve Almanca olarak yaptığı açıklamada, cezaevinde 220 gazeteci olduğunu belirterek, “Sizi unutmadık. Yokluğunuzda Türkiye savaş üreten bir ülke oldu. Size çok ihtiyacımız var. Sizi çok özlüyoruz” dedi. “Dünyadaki her özgür bireyi, Türkiye’deki tutsak gazeteci ve yazarlarla dayanışmaya çağırıyoruz.” diyerek, basın özgürlüğüyle ilgili eylemlere bütün dünyanın destek olması çağrısında bulundu.
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!
Cezaevindeki gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Türkiye’de
hazırlanan broşürler dağıtıldı ve 2 dilde basın açıklaması yapıldı.
, pankartlar ile farkındalık oluşturan gazeteciler kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.
228 gazetecinin hapiste olduğunu hatırlatan eylemciler, ‘Gazetecilik suç değildir’ sloganıyla, tutusak arkadaşlarına destek verdi.
Sosyal medyada #GazetecilikSuçDeğildir TurkeyFree 228Journos etikeleriyle paylaşımda bulunanlar, gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasını istedi.
Bugün burada dünyanın en önemli kitap fuarlarından birisindeyiz. Bizler ise yüzbinlerce kitabın yakıldığı bir ülkeden geliyoruz.
Birazdan anlatacaklarım size Hitler döneminden tanıdık gelebilir, ama hepsi Erdoğan Rejimi’nin esir aldığı günümüz Türkiyesi’nde yaşanıyor.
Erdoğan Rejimi bir gecede yayınladığı listelerle yüzbinlerce kitabı yasaklı hale getirdi. Bu kitapları evinde bulunduranlar terörist olarak yargılanacaktı.
İnsanlar, evlerindeki kitapları gizlice çöpe atmaya başladılar.
Tarih öğretmeni Arzu Akçakaya’nın parmak izi çöpte bulunan bir kitabın üzerinden çıktı. Tutuklandı ve 10 aylık kızı Damla’yla beraber hapishaneye gönderildi.
Tarihte örneği olmayan bu olay 2016 yılında Türkiye’de yaşandı. Arzu Akçakaya gibi okuduğu kitap sebebiyle terör suçlusu olarak tutuklanan binlerce insan var.
Bugün bu fuarda kitapları satılan Türkiyeli yazarlardan bazıları yıllardır tutuklu. Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve daha pekçok önemli yazar.
Son üç yılda devlet tarafından imha edilen kitap sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Sadece Eğitim Bakanlığı 301 bin kitabın imha edildiğini açıkladı.
İnsanlar artık yasak kitapları parmak izlerini temizledikten sonra çöpe atabiliyorlar ya da yakıyorlar.
Bizler, bir mülteci botu bulabilmiş, Erdoğan Rejimi’nden kaçabilmiş sürgün gazetecileriz. Ama 200’den fazla gazeteci ve yazar arkadaşımız cezaevinde.
6 yıl, 10 yıl, 20 yıl hatta ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldılar.
Buradan, Frankfurt Kitap Fuarı’ndan kalplerimizin onlarla olduğunu haykırmak istiyoruz.
„Sizi unutmadık. Yokluğunuzda Türkiye savaş üreten bir ülke oldu. Size çok ihtiyacımız var. Sizi çok özlüyoruz”
Dünyadaki her özgür bireyi Türkiye’deki tutsak gazeteci ve yazarlarla dayanışmaya çağırıyoruz.