Darbe girişimi sonrası tutuklanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci-yazarlar Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Zaman’ın tasarım sorumlusu Fevzi Yazıcı, Zaman’ın reklam müdürü Yakup Şimşek ve öğretim görevlisi Tuğrul Özşengül’ün bir üst mahkeme olan İstanbul Bölge Adliyesi 2. Ceza Dairesi’ndeki istinaf duruşması başladı. Davada, Mehmet Altan Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tahliye edilirken, diğer 5 isim tutuklu bulunuyor.
Davanın bugünkü duruşmasında dinlenmesi beklenen gizli tanık Söğüt’ün ifadesinin 19 Eylül tarihinde alındığı öğrenildi. Duruşmada, ilk olarak Nazlı ılıcak ifade verdi. Ilıcak, ifadesinin sonlarına doğru gözyaşlarını tutamadı; “Mahkemede asla yaşımı öne sürmemeye özen gösterdim. Ama 74 yaşındayım. İki dondurucu kışı ve yakıcı yazı cezaevinde geçirdim. 74 yaşında iki yıl cezaevinde yatan gazeteci yok. Bu yaşta hiçbir yere kaçamam. Darbecilik gibi ahlâksız bir suçla yargılanmak çok zor. Kimsenin hak etmediği şekilde yargılanıyorum. İşkence yok ama manevi işkence çok var.” Dedi.
P24’ün aktardığına göre Ilıcak’ın savunmasından öne çıkan bölümler şöyle;
Babam 27 Mayıs kurbanı, Yassıada’da yattı. Darbeler benim en hassas olduğum konudur.
14 Temmuz’daki Can Erzincan TV’deki programda darbe sözü ağzımdan çıkmadı. Hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledim. Programdaki (Peru eski Devlet Başkanı) Fujimori ile ilgili sözlerim alınmış. Oysa Fujimori darbeyle devrilmedi, seçimleri kaybetti ve yargılandı.
ZEKERİYA ÖZ KONUSU
Zekeriya Öz ile gazetecilik faaliyetim dışında bir ilgim yok. Röportaj yaptığımda serbestti.
CEMAATİN YAYIN ORGANLARINDA ÇALIŞMADIM
Ben cemaat diye bilinen o gruba ait bir yayın grubunda hiçbir zaman çalışmadım. Suç olarak gördüğümden değil, ama bir cemaate tabi olarak çalışamam.
Bugün’de çalıştım, ama Bugün bir cemaat gazetesi değildir. Sabah’tan ayrılmıştım, iş arıyordum. Bugün ve Zaman’dan teklif aldım. Sonuçta Akın İpek bir işadamıydı. Bugün gazetesinde sadece 1.5 yıl çalıştım, 2 yıldır hapis yatıyorum.
BANK ASYA HESABIM YOK
Benim asla Bank Asya’da hesabım olmadı. Her zaman demokrasiyi savundum, asla cemaat diktatörlüğünü savunamam.
Özgür Düşünce gazetesi ve Can Erzincan televizyonunun sahibi Recep Aktaş’a değiniyor: O zaman tanıdım. Kendini MHP’li olarak tanıtıyordu.
MGK, FETÖ’yü Mayıs ayında terör örgütü kabul etmişti. Pek çok yazar kararı tartışıyordu. Kasıtlı bir desteğim söz konusu değildir.
Ergenekon ve Balyoz yargılamalarındaki olumsuzlukları dile getirdim. O dönem Erzincan’da savcı olan İlhan Cihaner’e kurulan kumpas hakkında yazılar yazdım.
15 Temmuz gecesi paylaşımlarıyla ilgili iddialara değiniyor: Gülen’in de, Başbakan Yıldırım’ın da açıklamasını paylaştım. Birbirimize kenetlenmemizi söyledim.
Ben gazetecilik faaliyetlerimden yargılanıyorum.
KENDİMİ SUÇLU GÖRMÜYORUM
Beraatimi talep ediyorum. Kendimi suçlu görmüyorum. Hakkımdaki tüm delilleri çürüttüğümü düşünüyorum.
Mahkemede asla yaşımı öne sürmemeye özen gösterdim. Ama 74 yaşındayım. İki dondurucu kışı ve yakıcı yazı cezaevinde geçirdim.
AYM dosyamın görüşülmesi gecikti. Beraati ve tahliyemi istiyorum. (ağlıyor)
74 YAŞINDA CEZAEVİNDE YATAN GAZETECİ YOK
74 yaşında iki yıl cezaevinde yatan gazeteci yok. Bu yaşta hiçbir yere kaçamam.
Darbecilik gibi ahlâksız bir suçla yargılanmak çok zor. Kimsenin hak etmediği şekilde yargılanıyorum. İşkence yok ama manevi işkence çok var.
Cumhuriyet tarihinde 70 yaşın üstünde uzun süre mahpus kalan gazetecileri saydı: H. Cahit Yalçın, Şahin Alpay (bırakıldı) ve ben.
Kaynak: