IFJ: Türkiye en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2020 yılında dünya çapında 65 gazetecinin mesleklerini icra ederken öldürüldüklerini bildirdi. Yıllık raporunu kamuoyuna sunan IFJ,...
Daha Fazla OkuGazeteci Habip Güler, Zaman Gazetesi’nin Meclis muhabiriydi. Gazeteye önce mahkeme kararıyla “kayyum” atandı. Ardından, 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) yönetimi kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “tamamen” kapatıldı. Zaman Gazetesi’nin kapatılmasının ardından Yarına Bakış Gazetesi’nde çalıştı. Bu gazete de KHK ile kapatıldı.
OHAL döneminde hükümetin, Meclis’in onayına sunmadan yürürlüğe koyduğu KHK’ler ile çok sayıda basın yayın kuruluşu kapatıldı.
Güler hakkında, “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) medya yapılanmasına” yönelik soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildi. Güler ile birlikte çoğunluğu gazeteci ve akademisyen 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İstanbul’da gözaltına alınan Güler, 29 Temmuz 2016’da emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkartıldı. Savcılık sorgusunun ardından “silahlı örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Aynı suçlamayla tutuklanmasına karara verildi. Silivri Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
Güler’in de aralarında olduğu 29 kişi hakkında, “silahlı örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.
Yargılama sürecinin sonunda “silahlı terör örgütü üyesi olduğu” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar istinaf mahkemesi tarafından onandı. Güler, aldığı ceza kapsamında Silivri Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde hükmen tutuklu bulunuyor. Kararın Yargıtay’daki temyiz süreci devam ediyor.
DOSYA YARGITAY’DA, TUTUKLULUĞU CEZAYA DÖNÜŞTÜRDÜ
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan 6 yıl 3 ay ceza aldı Habib Güler. 45 aydır sevdiklerinden uzak ve cezaevinde. Cezaevinde kalacağı süresi dolmasına rağmen dosya Yargıtay’da işleme alınmadığı için tahliye edilemedi. Habib’e ceza veren mahkemeye seslenmek istiyor, sonra ‘değer mi?’ diyorum. Mahkemede cezaları gülerek açıklayan ve üst görevler bekleyen hakim Selami Yılmaz, tenzili rütbe ile Silivri’ye gönderildi.
Ve Habib Güler hala cezaevinde. Oysa bir an önce özgürlüğüne kavuşmalı ve çok sevdiği işine, ailesine ve dostlarına dönmeli.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2020 yılında dünya çapında 65 gazetecinin mesleklerini icra ederken öldürüldüklerini bildirdi. Yıllık raporunu kamuoyuna sunan IFJ,...
Daha Fazla Oku