Tutuklu gazeteci Zehra Doğan, Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF) tarafından verilen 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü’ne layık görüldü.
ABD’de 1990 yılında kurulan Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF) tarafından her yıl hapis, yargılama, saldırı gibi ihtimalleri göze alarak haber yapan dünya çapından kadın gazetecilere verilen ödülün bu yılki sahibi tutuklu gazeteci Zehra Doğan oldu.
2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci, ressam ve şair Zehra Doğan’a verildi.
Ödülü kazanmasının ardından kaldığı cezaevinden BBC Türkçe’ye konuşan Doğan, “Bu ödülü, haberleri nedeniyle parmaklıklar ardında bulunan tüm gazeteciler adına kabul ediyorum” dedi.
Doğan, bu ödülün yalnızca kendisine değil, siyasi nedenlerle Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan diğer kadınlara da moral verdiğini söyledi ve dışarıda kendisiyle gösterilen dayanışma için teşekkür etti.
Uluslararası Kadınların Medya Vakfı 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, Ekim sonunda New York’ta ve Kasım başında Washington DC’de düzenlenecek iki törenle sahiplerine takdim edilecek.
Ödül kazanan gazeteciler
Vakfın ödüle layık gördüğü diğer isimler ise Libya’da ‘köle pazarı’nda satılan mültecileri görüntüleyen CNN Sudan Muhabiri Nima Elbagir, uyuşturucu ticareti üzerine haberleri nedeniyle tehdit edilen Meksika’daki ZETA gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Rosairo Mosso Castro ve Venezuela’daki protestoları görüntüleyen ABD’li foto muhabiri Meridith Kohut oldu.
Türkiye’den ödülü kazanan ikinci kadın
IWMF’in 1990 yılından beri dağıttığı ödül, ikinci defa Türkiye’den bir kadın gazeteciye verilmiş oldu.
Bu ödüle daha önce de 1996 yılında Ayşe Önal layık görülmüştü.
Zehra Doğan
Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.
Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.
Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.
Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.
Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.
Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.
Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.
Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap basılmıştı.
KAYNAK: GAZETE KARINCA