Diyarbakır’da 15’i tutuklu 18 gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan iddianamede, prodüksiyon şirketlerinin görüntü arşivleri, programlar için internetten indirilen fotoğraf ve görüntüler, “el konulan” gazete ve kitaplar, programlar için yapılan ödemeler suçlama konusu yapıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de yapılan ev baskınlarında 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı.
8 gün gözaltında tutulduktan sonra 16 Haziran’da adliyeye sevk edilen gazetecilerden JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.
Gazeteciler Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın ve Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
11 AY SONRA MAHKEMEYE ÇIKACAKLAR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler hakkındaki iddianamesini aylar sonra hazırlayarak Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. 728 sayfadan oluşan iddianame, mahkemece kabul edilirken, duruşma için 11 Temmuz’a gün verildi.
JINNEWs Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş ile gazeteci Gülşen Koçuk hakkındaki dosyalar ise ayrıldı. Gözaltına alınan Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise iddianamede yer almadı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Azad Altay’ın haberine göre, iddianamede Sterk TV ve Medyahaber TV’ye dair tanık beyanları ile yayın içeriklerine dair bazı görsellere yer verilerek, TV’lerin “örgütsel bağının” olduğu iddia edildi. Gazetecilerin güncel gelişmelere dair bazı konuklarla yaptığı programların TV’lerde yayınlanması suçlama konusu yapıldı.
Gazeteciler ile ilgili tek tek yapılan değerlendirmelerde “delil” olarak mesleki faaliyetler sunulurken, gazetecilerin Kürt Yazarlar Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği adlı derneklere üyelik kayıtları da suçlamalara dayanak yapıldı.
Gazeteciler, “yaptıkları programlar, haber içerikleri, HTS kayıtları, el konulan kitaplar, programlarda sordukları sorular, telefon ve bilgisayarlarında yer alan müzik ve fotoğraflar, yaptıkları haberler, programlar için konuklarıyla yaptıkları görüşmeler, program açılışı konuşmaları, programda konuşulanlar” nedeniyle suçlandı.
İddianamede 6 gizli ve aralarında itirafçıların da olduğu 15 açık tanık ifadesi yer alırken, gazetecilerin Diyarbakır’da program yaparak yurt dışına gönderdikleri ve böylece “talimatla hareket ettikleri” ileri sürüldü.
Gazetecilerin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılması istendi.
Kaynak: Kısa Dalga