Bu anket, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecilerin koşullarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, tutuklu gazetecilerin cezaevinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Adil Demirci, P24’ün avukatları tarafından 2018 Ağustos ayında gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
İsim: Adil Demirci
Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Adil Demirci, 13 Nisan 2018’de gece saatlerinde İstanbul’da yapılan polis baskınları sırasında gözaltına alındı. Almanya vatandaşı olan Demirci, beş gün gözaltında tutulduktan sonra, 17 Nisan günü “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Cezaevi: Silivri 9 No’lu Cezaevi
Tutuklanma tarihi: 18 Nisan 2018
Tutuklu/hükümlü: tutuklu
1. Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Üç kişi, hücrede kalıyoruz.
2. Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
08:00-20:00 arası havalandırmaya çıkıyoruz. Hücre avlusuna çıkıyoruz. Haftada bir gün, bir saat de spora çıkıyoruz.
3. Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Son iki haftada iki kere yemeklerde sorun oldu, onları yiyemedik. Genel olarak yağlı yemekler.
4. Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Sıcak su ve ısıtma problemimiz yok. Çamaşırlarımızı bazen kendimiz yıkıyoruz, bazen de yıkamaya veriyoruz. Temizliği kendimiz yapıyoruz, malzemeleri de kendimiz satın alıyoruz. Sivrisinek ve böcekler sorun yaratıyor. Ayda bir kez ilaçlıyorlar.
5. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
Bunlara ulaşmakta sorun yaşamadım.
6. Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
—
7. Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
Kişi başı 10 kitap bulundurabiliyoruz. Sartre’ın Almanca bir kitabı “güvenlik” gerekçesiyle verilmedi. Kitabı Alman Konsolosu getirmişti. Süreli yayınlardan sol içerikli olanlar bize verilmiyor.
8. Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
OHAL kalktıktan sonra açık görüşü ayda bire indirdiler. Telefon görüşünü de haftada bire indirdiler. Akraba görüşünü (2. ve 3. derece) açtılar. Arkadaş görüşü hâlâ yapamıyoruz.
9. Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Hayır.
10. Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
Dört aydır tutukluyum, hâlâ iddianamem yok. Henüz savunma hazırlama aşamasına geçmedim.
11. Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
İki hafta önce, kulede nöbet tutan askerlerin geceyarısından sonra bağırarak konuşmaları nedeniyle başka bir koğuş rahatsız olduğunu belirtmiş. Bunun üzerine askerler bizlere küfür ettiler. Dilekçe yazıp şikâyet ettik, sonuç bekliyoruz.
12. Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
Bütün taleplerimiz için dilekçe vermek zorundayız. Berbere çıkmak için dilekçe verdikten sonra iki ay bekletiyorlar. Kıyafet rengi konusunda keyfî davranıyorlar. Siyah, lacivert renkleri bazen yasaklıyorlar, bazen izin veriyorlar.
13. Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
—
Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/cezaevindeki-gazeteciler-anlatiyor-adil-demirci/