Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, Gülen yapılanmasına ilişkin “darbe çağrışımı” davasında “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozdu. Daire, tutuklu sanık Altan’ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Yargıtay’ın kararının ardından Altan, Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.
Altan’a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, bozma kararını, Türk Ceza Kanunu’nun 220/7’nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldı.
“Bana sormadan bıraktılar”
Eve gelen Ahmet Altan’ı, kardeşi, çocukları ve bazı arkadaşları karşıladı.
Taksiden indikten sonra “Sarılamıyoruz birbirimize değil mi” diyen Altan’a, kardeşi Zeynep Altan sarıldı. Ahmet Altan daha sonra bagajdaki eşyalarını alarak taksi ücretini ödedi.
Burada açıklama yapan Ahmet Altan, “Ben duygularımın ne olduğunu bilmiyorum doğrusunu istersen. Çünkü çıktım ama çok acele çıktık. Tam niye çıktığımı bilmiyorum. Yani hangi karardan çıktım, nasıl oldu. Bana sormadan beni içeri aldılar, bana sormadan beni dışarı bıraktılar, onun için tam bilmiyorum” şeklinde konuştu. Ahmet Altan daha sonra kardeşi ve çocukları ile yaşadığı apartmana giriş yaptı.
Yargıtay ikinci kez bozdu
İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Eylül 2016’da tutuklanan Altan ve Ilıcak’ı “darbe çağrışımı” davasında “darbeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.
Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019’da “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan Altan’a 10 yıl 6 ay, Ilıcak’a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Tutuklu bulundukları süre göz önüne alınarak her ikisinin de tahliyelerine karar verilmişti.
Özgürlüğü 8 gün sürmüştü
Ancak Altan, savcılık itirazını değerlendiren 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla bir kez daha tutuklanmıştı. Bu nedenle Altan’ın özgürlüğü sadece sekiz gün sürmüştü.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay’a taşınmıştı.
AİHM’in hak ihlali kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Altan’ın geçici tutukluluk sürecinde meydana geldiği ileri sürülen hak ihlali iddialarına ilişkin davadaki kararını dün açıklamıştı. Mahkeme, Altan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altında olan “özgürlük ve güvenlik” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı. Buna karşılık, Altan’ın “siyasi gerekçeyle tutuklandığı” tezini kabul etmemişti.
Ahmet Altan’ı biraz evvel karşıladım…
Özgürlüğe ilk adım… pic.twitter.com/QnF6Sp1WgE
— Figen AlbugaÇALIKUŞU (@FigenCalikusu) April 14, 2021
Hukuki süreç nasıl gelişti?
GazeteciAhmet Altan ve kardeşi yazar Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, 15 Temmuz darbe girişimini ‘önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yaptıkları’ iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.
Mahkeme 16 Şubat 2018’de tüm sanıkları ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun 309/1. maddesi uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, kararı hukuka uygun buldu. Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderildi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019’da yerel mahkemenin kararını bozdu.
Mehmet Altan’ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın ise ‘Anayasa’yı ihlal’ yerine ‘örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek’ suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi.
Mehmet Altan, davada tutuksuz yargılanıyordu.
Sanıklar, 8 Ekim 2019’da yeniden yargılama için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.
Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Altan hakkında ise beraat kararı verdi.
Davanın, 4 Kasım 2019’da görülen duruşmasında Ahmet Altan’a 10 yıl 6 ay, Ilıcak’a da 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Mahkeme heyeti, Ahmet Altan ve Ilıcak’ın cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Karar ardından Ilıcak ve Ahmet Altan o gün akşam saatlerinde tahliye edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Altan hakkındaki tahliye kararına 6 Kasım 2019’da itiraz etti ve itirazı değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan’ın tahliye edilmesine yönelik kararı kaldırdı. Bunun ardından Altan 12 Kasım 2019’da yeniden gözaltına alındı.
Mehmet ve Ahmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce katıldıkları bir televizyon programında, ‘darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulunmak’ gerekçesiyle 10 Eylül 2016’da gözaltına alınmışlardı.
Nazlı Ilıcak ise 30 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı.
geldi.. #ahmetaltan pic.twitter.com/f4kjt5RQaH
— sanem altan (@AltanSan) April 14, 2021