Basın Konseyi, Meclis’te kabul edilen İnfaz Yasası’ndaki düzenlemeye tepki gösterdi. Gazetecilerin kapsam dışı bırakılmasını eleştiren Basın Konseyi, “Mafya liderleri, çeteler, katiller, gaspçılar, rüşvetçiler ve daha bir çok ağır suçları işleyenler ceza indirimi adı altındaki ‘örtülü aftan’ yararlanırken, iktidarın hoşlanmadığı eleştirel haberleri yazdıkları için tutuklanan gazetecilerin cezaevlerinde bırakılması kamu vicdanını yaralamıştır. Bu anlayış, asla kabul görmeyecektir” denildi.
“GAZETECİLERE KARŞI OLAN KİN VE GAREZİ ANLAYAMIYORUZ”
Yapılan düzenlemenin, ülkeyi yönetenlerin iletişim (ifade- basın) özgürlüğüne açıkça karşı olduğunu gösteren yeni bir kanıt olarak tarihte yerini alacağı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İktidar, yakın zamanda yaşanan ve ilk aşamasından itibaren hukuka aykırı olan gazeteci tutuklamalarını meşrulaştırma çabasına girmiş ve teklifte yer almayan, Adalet Komisyonu’nda tartışılmamış bir düzenleme ile yeni tutuklanan meslektaşlarımıza yöneltilen suç maddelerini infaz indirimi dışında bırakmıştır. İktidarın isteğiyle bu düzenlemede, hükümlülerin koşullu salıverilmesi için infaz kurumunda geçirmeleri gereken süre birçok suç açısından kısaltılmış, denetimli serbestlik sürelerinde de değişiklik yapılmış; böylece bir tür ‘fiili af’ ile tahliyelerin önü açılmıştır. Kamuoyunca derhal anlaşıldığı üzere, bu son saniye manevrasının amacı, birkaç gazetecinin daha erken tahliyesini önlemektir! Söz konusu suçları işlemiş olan kişilere tanınan hakkın meslektaşlarımızdan esirgenmesini kabullenemiyoruz! Cezası daha fazla olan, yani yine kanun koyucu tarafından ‘daha ağır’ olduğu kabul edilen birçok suçun faillerine tanınan hakkın gazetecilerden esirgenmesini meslektaşlarımıza yönelik kasıtlı bir davranış olarak görüyoruz! Gazetecilere karşı olan bu kin ve garezi anlayamıyoruz!”
“GAZETECİLER TAHLİYE EDİLSİN”
Yapılanın yalnızca gazetecileri susturma ve caydırma çabasından ibaret olduğu ifade edilen açıklamada “Belirtmek isteriz ki fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür meslektaşlarımızın bedenlerinin tutsak edilmesi, bugüne kadar hiçbir siyasi amaca hizmet etmediği gibi, bundan sonra da etmeyecektir. Bir kez daha tekrar ediyoruz; Gazetecilik suç değildir.Tutuklu ve hükümlü tüm gazetecilerin derhal tahliyesini talep ediyoruz. Hiçbir gazeteci yalnız değildir. Hiçbir zaman da yalnız kalmayacaktır” denildi.