Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait tırların Suriye’ye silah taşıdığına ilişkin yapılan haberler nedeniyle Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” ve “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçlamalarıyla açılan davanın 11. duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Dündar için 35 yıla kadar hapis cezası istedi.
Kapalı yargılama kararı nedeniyle gazetecilerin alınmadığı duruşmada Dündar’ın avukatı Abbas Yalçın ve katılan Recep Tayyip Erdoğan vekili Kevser Güner hazır bulundu.
Avukat Abbas Yalçın, 7 Ekim tarihinde açılan ara celsede alınan Dündar’ın kaçak sayılması ve CMK’nın 128. maddesi uyarınca tüm mal varlığına el konulmasına yönelik karara itiraz ettiklerini ifade etti. Celse arasında itiraz dilekçelerini sunduklarını belirten Yalçın, bu itirazın değerlendirilmesini talep etti. Mahkeme, itiraz dilekçesinin değerlendirilmesi için İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Duruşmada savcı Muhammed İkbal Anar esas hakkında mütalaasını sundu. Savcı, Dündar için “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri siyasi veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” (TCK 328) ve “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” (TCK 220/7) suçlamalarından toplam 35 yıla kadar ceza istedi. Suçun “basın yoluyla işlendiği” gerekçesiyle cezada artırma talep edildi.
Dündar’ın avukatlarına esas hakkında mütalaaya karşı beyanların hazırlanması için süre veren mahkeme, yeniden ek süre verilmeyeceği konusunda uyarıda bulundu.
Bir sonraki duruşma 4 Aralık 2020 tarihinde görülecek.
Ne olmuştu?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tam bir hafta önce bu dosya kapsamında Can Dündar’ın “kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt dışında olduğundan” kaçak sayılmasına hükmederek CMK’nın 128. maddesi uyarınca tüm mal varlığına el konulmasına karar vermişti.
Aslen 18 Şubat 2021 tarihinde görülmesi gereken dokuzuncu duruşmayı öne çeken mahkeme, 17 Eylül 2020 tarihinde duruşma açarak Dündar’ın “kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt dışında olduğu” tespitinde bulunmuş, gazetecinin kaçak sayılma sürecini başlatmıştı. Dündar’ın adli makamlara başvurarak kovuşturmaya katılması için 15 günlük süre tanıyan mahkeme, aksi takdirde Dündar’ın tüm mal varlığına el konulmasına karar vermişti.
7 Ekim 2020 tarihinde ise avukatlara haber vermeksizin tekrar ara duruşma açan mahkeme, verilen 15 günlük sürenin dolması gerekçesiyle CMK’nın 128. maddesi uyarınca Dündar’ın tüm mal varlığına el konulmasına karar vermişti.
Kaynak: MLSA Turkey
https://www.mlsaturkey.com/tr/can-dundar-icin-35-yila-kadar-hapis-istendi/