Cemal Azmi Kalyoncu, P24’ün avukatları tarafından 2018 Haziran ayında gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
İsim: Cemal Azmi Kalyoncu
Kapatılan Aksiyon dergisi muhabiri Cemal Azmi Kalyoncu, 26 Temmuz 2016 günü geniş kapsamlı bir operasyon sırasında 20 diğer gazeteciyle birlikte gözaltına alındı ve 30 Temmuz günü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çoğunluğu gazeteci 28 diğer kişiyle birlikte yargılandığı davanın 8 Mart 2018 günü görülen karar duruşmasında Kalyoncu ve 10 diğer gazeteci, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla alt sınırdan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevi: Silivri 9 No’lu Cezaevi
Tutuklanma tarihi: 30 Temmuz 2016
Tutuklu/hükümlü: Hükmen tutuklu
1. Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Koğuşta kalıyorum. Koğuşta toplam üç kişiyiz.
2. Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
Mevsimine göre açık havadan faydalanma süresi 9 saat ile 12 saat arasında değişebiliyor. Yaz aylarında 12 saati bulabiliyor, en fazla. Koğuşun kendine ait 20-25 metrekarelik avlusuna çıkabiliyorum.
3. Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Yemek çeşitleri yedi gün içerisinde tekrar eden menülerden oluşuyor. Yemeklerle ilgili en büyük mesele çok yağlı olmaları. Diyet veya özel bir yemek ihtiyacım olmuyor ama yemeklerin sağlığa etkisi konusunda, özellikle yağ bakımından, pek iyimser değilim.
4. Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Bir cezaevi koşuluna göre sorun yaşamadım. Cezaevi koşullarına göre ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum.
5. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
Baş dönmesi/vertigo sorunum var. Kalp kapakçığım doğuştan olmadığı için kalbimde kaçak var. Doktor görüşmeleri ile ilgili bazen gecikme olsa da sorun yaşamadım. İlaçlar konusunda da sorun olmadı.
6. Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
Tutukluluğumun ilk aylarında mektup almak da göndermek de yasaklandığı için mektup alışverişim olmadı. Bir yıl üzerine mahkeme mektup yasağını kaldırdığında mektup gönderip almaya başladım ancak.
7. Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
Savunmam aşamasında bir kitabım tarafıma verilmedi. Onun dışında talep ettiğim gazetelere yönelik kısıtlama yaşamadım. Koğuşta 10 kitap bulundurma izni veriliyor.
8. Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
Tutukluluğumun ilk haftalarında avukat tutmama izin verilmedi. Avukatım olunca ilk zamanlar haftada 20 dakika, bir süre sonra haftada bir saat görüşebilme izni verildi. Sonra da avukat yasağı mahkemenin onayı ile kaldırıldı. Avukatım ihtiyaç olduğunda ziyaretime geliyor.
Birinci derece akrabalarım dışında kimse ile görüşmedim. OHÂL şartlarında yasak uygulandığı için böyle bir talepte de bulunmadım.
9. Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Hayır.
10. Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
Cezaevi şartlarında bir savunma hazırlama durumu olduğu için zorlandığım zamanlar oldu. Bilgisayar odasını da haftada iki saat kullanabildim. Kütüphane kullanma durumum olmadı. Kütüphanedeki kitaplar siparişle temin edilebiliyor, ancak onlar da savunmaya yönelik kitaplar değil. Mahkeme süreci haricinde savunma odası kullanılamıyor.
11. Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
Karşılaşmadım.
12. Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
OHÂL nedeniyle spor hakkı kullandırılmıyor. Telefon görüşmesi ailemle 15 günde bir yapabiliyorum.
13. Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
Yaşamsal bir ihtiyaç olan spor hakkı, ve 15 gün yerine haftada bir telefonla görüşme mümkün olmalı. Yine OHÂL sebebiyle ailemle iki ayda bir açık görüş yapabiliyorum.
Not: Cemal Azmi Kalyoncu bu anketi yanıtladığı dönemde Türkiye’de Olağanüstü Hâl halen yürürlükte idi.
Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/cezaevindeki-gazeteciler-anlatiyor-cemal-azmi-kalyoncu/