Cezaevinde iki kez ameliyat olan, çok sayıda hastalıkla mücadele eden tutuklu gazeteci Mevlüt Öztaş’a pankreas kanseri teşhisi konuldu. Fakat tahliye edilmedi. Şubat 2018’den bu yana tutuklu olan, kapatılan Cihan Haber Ajansı Uşak Temsilcisi Mevlüt Öztaş’ın pankreas kanseri olduğu ortaya çıktı. Üç haftadır babasından haber alamadıklarını ve kanser olduğunu dün öğrendiklerini söyleyen kızı Büşra Öztaş, “Babam şu anda Ankara Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatıyor. Pankreas kanseri. Ameliyatı çok riskli olduğu için kemoterapi tedavisine başlanacak. Annem yanına gitti ama kesinlikle göstermediler” dedi. Büşra Öztaş, astım, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği sorunları olan ve cezaevinde iki kez ameliyat geçiren babasının yaşadığı hak ihlallerini Bold Medya’ya anlattı.
FITIK AMELİYATI GEÇİRDİ
“Babam ilk önce Uşak E Tipi Kapalı Cezaevindeydi. Orada kasık fıtığı ortaya çıktı. Ancak cezaevinde bu şartlar altında ameliyat olmak istemedi. Ama ağrısı arttığı ve durumu kötüleştiği için ameliyat oldu. Bize haber vermediler. Kendisi cezaevine döndüğünde anlattı.
ASTIMI İLERLEDİ, BÖBREK YETMEZLİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Sonra cezaevi şartlarından dolayı böbrek yetmezliği ortaya çıktı. Aynı zamanda astım hastalığı ilerledi. Babam hastalıklarından dolayı defalarca şartlı tahliye talep etti, hep reddedildi. Daha sonra hipertansiyon görüldü. Aylarca diyet yapmak zorunda kaldı ve doktor ayrı bir beslenme listesi verdi. Mahkeme sürecinde rahatsızlıklarının hepsini belirtmesine rağmen 9 yıl 3 ay ceza verildi ve tutuklu yargılanmasına devam denildi.
SAKALI UZUN DİYE HÜCRE CEZASI VERİLDİ
Babam Uşak Cezaevinin hijyenik olmaması ve görüşe gittiğimizde bize gösterilen kötü tavırlardan dolayı sürekli olarak Afyon Cezaevine nakil olabilmek için dilekçe verdi. Uzun süre dilekçelere dönüş alamadı. Aylar sonra Afyon Cezaevine nakledildi. Afyon Cezaevine geldiğine tam sevinmiştik ki korona yasaklarından önce görüşe gittiğimizde babamı sebepsiz bir şekilde hücreye aldıklarını öğrendik. Babam nedenini sorduğunda diğer mahkumları da geçireceklerini söylemişler ama öyle bir şey yapılmamış.
Bir sonraki görüşte babam bize anlattıkları şöyleydi: “Sakalımın uzun olmasının yasak olduğunu söylediler. Kesmemi istediler. Ama berber birkaç gün gelmediği için sakalımı kesemedim. Daha sonra bana tekrar neden sakalımı kesmediğimi sorduklarında berberin olmadığını söyledim ve ardından berber gelip sakalımı kesti. Ardından ben sakal boyuyla ilgili herhangi bir kısıtlama olup olmadığını öğrenmek için savcılığa dilekçe yazdım. Ve ertesi gün ayrı odaya alındım.”
3 HAFTA ÖNCE İKİNCİ AMELİYAT YAPILDI
Korona sebebiyle bir aydır açık ve kapalı görüşlerin yasaklanmasından dolayı sadece telefonla görüşüyorduk. Babam bizi cuma günleri arıyor. 3 Nisan 2020’de yaptığımız görüşmede acilen hastaneye kaldırıldığını, iç kanama dolayısıyla safra kesesi ameliyatı olduğunu, bir hafta hastanede kaldığını, daha sonra cezaevine döndüğünü ve karantinada olduğunu söyledi. Başına gelenleri biz yine sonra öğrendik. Bu süreçte bize yine ameliyat olduğuna ya da hastaneye kaldırıldığını dair bir şey söylemediler.
NEREDE OLDUĞUNU BİR TÜRLÜ ÖĞRENEMEDİK
Babam bir sonraki hafta telefon görüşünde bizi aramadı. Çok telaşlandık. Cezaevini aradık, hafta sonu olduğu için bilgi veremeyeceklerini söylediler. Annem ısrarla aramaya devam edince, babamın nerede olduğu sorusuna ‘cezaevinde içiniz rahat olsun’ cevabını verdiler. Pazartesi annem tekrar aradığında annemi revire bağlamışlar. Revirdeki görevli babamın 8 Nisan 2020 Çarşamba günü hastaneye kaldırıldığını ve oradan da Ankara’ya sevk edildiğini söyledi. Hangi hastaneye gittiği bilgisi bize verilmedi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesini aradık. Onlar da bilgi veremeyeceklerini söyledi. Bir süre babamın nerede olduğunu öğrenemedik. Daha sonra tekrar cezaevini aradığımızda bizi cezaevi müdürüne bağladılar ve Ankara Dışkapı Hastanesi’ne kaldırıldığını öğrendik.
GÜNLERCE ENDİŞELİ BEKLEDİK
Durumunu bilemediğimiz için yanına gitmemiz gerekiyor mu gerekmiyor mu, ne yapacağız bilemedik. Endişeli halde günlerce haber almaya çalıştık. Şehirler arası yolculuk yasağı olması sebebiyle yanına gidemediğimiz gibi telefonla da doğru düzgün bilgi alamadık. Ankara’daki hastane yüz yüze bilgi verebileceklerini söyledi.
SEYAHAT İÇİN RAPOR ALAMADIK
Korona dolayısıyla şehirler arası yasak olduğu için günlerce uğraşımızın ardından kaymakamlıktan günübirlik izin alabildik. Emniyet güçleri babamın hastanede yattığına dair bizden rapor istedi. 2-3 gün bu raporu almak için uğraştık. Hastane ve cezaevi sürekli topu birbirlerine attılar. Sonuç olarak alamadım. Sonrasında emniyet güçleri siz gidin gelin, sonrasında bize raporu gösterin dediler, öyle yardımcı oldular.
ANNEMİ YANINA GİTTİ AMA GÖRÜŞTÜRMEDİLER
Dün annem yanına gitti. Görüştürmemişler kesinlikle. Kapıdaki infaz koruma memurlarına ricada bulunmamıza rağmen uzaktan olsa da görmemize izin verilmedi. İzin verilmediği gibi bizi çok sert bir üslupla karşıladılar. Sonrasında onkoloji servisine gidip doktoruyla görüştük, sağlık raporunu aldık.
TÜMÖR RİSKLİ BİR BÖLGEDE, AMELİYAT DA RİSKLİ DEDİLER
Tümör çok sıkıntılı bir bölgede. Şu an birinci evrede görünüyor hastalık. Ama diğer organlara yayıldıysa direk dördüncü evreye geçebileceğini söylediler. Yayılmadıysa ameliyat olması gerektiği ifade edildi. Tümör diğer organlara çok yakın olduğu için ameliyat da riskli. Birden fazla doktor görüşüne ihtiyaç duyduklarını söylemişler. İstanbul’dan ve bir de sanırım Hacettepe’den uzman görüşü bekleniyor. Bugün (22 Nisan 2020) tümörün yayılıp yayılmadığıyla ilgili bir test yapacaklar.
EŞYALARINI ULAŞTIRAMADIK
Biz bu süreci yaşayalı 3 hafta oldu. Babama yatırdığımız para hesabına aktarılamadığı için kart alıp bizi arayamamış. Cezaevine paranın neden hesabına geçmediğini sordum. Tahliyelerden dolayı yoğun olduklarını söylediler. Aynı zamanda kıyafetinin olmadığını ve ona eşyalarının ulaşmadığını öğrendik. Ve elden para vermek istememize rağmen kabul etmediler ve hala babamın eşyalarının ulaşmasını bekliyoruz.”
DESTEK OLUR MUSUNUZ?
Büşra Öztaş son olarak babasını tahliye olmasını istediklerini söyleyerek destek çağrısında bulundu: “Bütün yaşadığımız mağduriyetlere rağmen bu zorlu süreçte babamın yanında olabilmemiz için bize destek olur musunuz?”
DOSYASI İSTİNAF’TA
Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanan Mevlüt Öztaş, 8 yıldır Uşak’ta Cihan Haber Ajansı için çalışıyordu. 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Öztaş’ın dosyası İstinaf Mahkemesinde bulunuyor. Öztaş’ın durum bildirir raporu İstinaf Mahkemesine bir dilekçe ile sunuldu.
BU SOYKIRIM DEĞİL DE NE?
Mevlüt Öztaş’ın yatırıldığı hastaneyi bulma konusunda ailesine yardımcı olan HDP milletvekili ve insan hakları savunucusu Gergerlioğlu sosyal medya hesabından açıklamada “Ağır hasta mahpus eski gazeteci Mevlüt Öztaş 4. evre kanser hastası Papilla vateri kanseri, zor bir bölgede ve önemli bir ameliyatı gerektiriyor Afyon’dan Ankara’ya sevki gecikti, Ankara’da Corona salgınında zor günler yaşıyor. Hala tahliye edilmiyor..! Bu soykırım değil de ne?” dedi.
KAYNAK: SEVİNÇ ÖZARSLAN / BOLD MEDYA
https://www.boldmedya.com/2020/04/22/tutuklu-gazeteciye-kanser-teshisi-konuldu/