Bayburt Grubu bünyesindeki Agrobay Seracılık’ın geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker’e açtığı 1.5 milyon TL’lik tazminat davasının 19 Haziran’daki duruşmasından önce, aynı gruptan Şenbay Madencilik de Toker’e dava açtı.
Ekonomi yazılarıyla tanınan gazeteci Toker’in 22 Ekim 2017 tarihinde kaleme aldığı, “Tasarruf arıyorsanız metro ihalelerine bakın” başlıklı yazısı ikinci 1.5 milyon TL’lik şirket tarafından davaya neden olarak sunuldu. Toker yazısında 3’üncü havalimanı metro hattı ihalesinin Bayburt Grup’tan Şenbay Madencilik ile Kolin şirketlerine verildiğini yazmıştı. Toker yazısında, “Verilmişti diyoruz çünkü ortada bir ihale emaresi yok” ifadelerine yer vermişti.
Konuyla ilgili Gazete Duvar’a konuşan Toker, “Bu davanın da baskı ve korku amaçlı olduğunu düşünüyorum. İstenen tazminat tutarına bakıldığında beni başkalarıyla karıştırma ihtimalleri olabilir. Halkın parası ve kamu kaynaklarının nasıl harcandığını ısrarla takip etmekten bu davalar yüzünden vazgeçecek değilim. Gazeteciliğin varlık sebebi halkın parasını kullanan ve kaynak dağıtan iktidarları denetlemektir. Bu, dünyanın her yerinde böyledir” dedi. (Kaynak: Serkan Alan/Gazete Duvar)
İşte o yazı…
TASARRUF ARIYORSANIZ METRO İHALELERİNE BAKIN
AKP’li yönetenler, tasarruf deyince 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerini anlamış.
Bence önce kamu ihalelerine bakmalılar.
Oralarda tasarruf edecek bir dolu proje ve teklif var.
Mesela 3 Mart 2017 tarihli ihaleler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistem Daire Başkanlığı şu 5 metro hattını ihale etmişti:
Kirazlı/Halkalı, Ümraniye/ Ataşehir/Göztepe, Çekmeköy/ Sancaktepe/Sultanbeyli, Kaynarca/ Pendik/Tuzla, Başakşehir/Kayaşehir
İBB bu hatlarda, hepimizin vergilerinden oluşan yaklaşık maliyetin yüzlerce milyon TL üzerinde verilen teklifleri kabul etti. (Tutarlar ile şirketlerin adı 18 Ekim tarihli yazıda.)
Misal, “yaklaşık keşif” 2.1 milyar TL mi? Şirket 2.4 milyar TL veriyor, İBB de kabul ediyor.
Peki, nereye gidiyor bu aradaki 300 milyonluk fark?
Fazla tutarın ne kadarı -hadi iyimserlikten ölelim- enflasyondan kaynaklanan maliyet artışı?
Sonuç: Beş hat için bağıtlanan fazla teklif tutarı: 1 milyar 193 milyon.
Yazıyla: BİR MİLYAR YÜZDOKSANÜÇ MİLYON LİRA.
Bunlar İBB’nin metro ihalesi.
- Havalimanı hattı yetişecek mi?
Bir de Ulaştırma Bakanlığı’nın “verdiği” bir metro hattı var.
Gayrettepe-yeni havalimanı epey bir gecikmeyle, geçen yıl sonu 1 milyar Avro’ya Şenbay-Kolin ortaklığına verilmişti. Verilmişti diyoruz çünkü ortada bir ihale emaresi yok.
Ve dikkat: 1 milyar Avro’luk bu “iş”, dövizin tırmandığı, berberlerin camlarına “TL’ye çevirme makbuzunu getirene bedava tıraş” yazılı kâğıtlar yapıştırdığı günlerde verildi.
Hattı yürüten ikiliden biri olan Kolin, 3. Havalimanı’nı yapan beşli grupta.
Diğeri Bayburt Grup bünyesindeki Şenbay. Şenbay’a bu hattın verilmesinde; gerek piyasa gerekse siyaset arenasında giderek daha çok konuşulmaya başlanan “Başbakan Yıldırım’a yakınlık kriter midir?” sorusu meşrudur. (Şenbay’ın kardeş şirketi Aga Enerji de Rize Havalimanı ihalesini Cengiz İnşaat ile birlikte kazanmıştı.)
1 milyar Avro’luk işi verdiniz de, 3. Havalimanı’nın açılmasına bir yıldan az zaman kaldı.
Nasıl bitecek 33 km’lik bu hat? (Kaynak: 22 Ekim 2017 / http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/850046/Tasarruf_ariyorsaniz_metro_ihalelerine_bakin.html)