Cumhuriyet Gazetesi eski yönetici ve yazarları hakkında açılan davada verilen kararlar istinaf mahkemesi tarafından onandı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Mehmet Orhan Erinç, eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında, yerel mahkemece verilen hapis cezaları ile beraat hükümlerini usul ve yasaya uygun buldu.
Ceza dairesinin bu kararıyla yerel mahkemenin kararı onanmış oldu.
Bu kararla hapis cezası 5 yılın altında olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz ve Emre İper kalan cezalarının infazı için yeniden cezaevine gönderilecek.
Hakkında 5 yıldan fazla hapis cezası verilen gazeteciler ise kararı Yargıtay’a taşıyarak temyize başvuracak.
Mahkemenin kararı, uluslararası dernek ve kuruluşların Türkiye’de basın özgürlüğüne ilişkin kaygıların arttığı döneme denk geldi.
Geçtiğimiz hafta uluslararası 12 kuruluş tarafından yayınlanan bir raporda, “Olağanüstü hal uygulamasının sona ermesine rağmen Türkiye’de gazetecilere yönelik olağanüstü baskının 2018 yılında da sürdüğü” yazılmıştı.
Cumhuriyet gazetesi: Hukuksuzluk istinafta onandı
Cumhuriyet gazetesinin haberi duyurduğu Hukusuzluk istinafta onandı başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi: “Gazetemiz yayıncılık faaliyetlerinin suçlama konusu yapılması sonucu eski yönetici ve yazarlarımıza verilen hapis cezaları İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi tarafından onandı. Karar uyarınca cezası 5 yılın altın olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz ve Emre İper kalan cezalarının infazı için yeniden cezaevine girecek. Cezası 5 yılın üstünde olan gazetemiz eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ında aralarında yer aldığı 6 ismin dosyası ise Yargıtay’a taşınacak.”
Yerel mahkemenin kararı
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2018’de açıkladığı kararında, Akın Atalay’ı “terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti. Heyet, tutuklu yargılanan Akın Atalay’ın tahliye edilmesini kararlaştırmıştı.
Mehmet Orhan Erinç’i de aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın da 7 yıl altışar ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.
Mahkeme heyeti, aynı suçtan Bülent Utku’nun 4 yıl 6 ay, Kadri Gürsel’in 2 yıl 6 ay, Aydın Engin’in 7 yıl 6 ay, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın 6 yıl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik’in 3 yıl dokuzar ay, Yusuf Emre İper’in 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.
Heyet, Twitter’daki “jeansbiri” hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu’yu “terör örgütüne üye olma” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.
Bülent Yener, Günseli Özaltay ve Turhan Günay’ın tüm suçlardan beraatlerine karar veren mahkeme, tüm sanıkların “güveni kötüye kullanma” suçundan beraatini kararlaştırmıştı.
Mahkeme heyeti, Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ile İlhan Tanır’ın dosyasının ayrılmasını kararlaştırmıştı.