Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, muhabiri Mehmet Baransu ve gazeteci Tuncay Opçin‘in yargılandığı davada karar verildi. Mehmet Baransu’ya 13 yıl; Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’a ise 3 yıl 4’er ay hapis cezası verildi. Hakkında yakalama kararı bulunan gazeteci Tuncay Opçin’in ise dosyasının ayrılmasına karar verildi. Mahkeme ayrıca; yargılanan gazetecilerden ayrı ayrı 10 bin 250 TL alınarak davaya katılanlar Çetin Doğan, İzzet Ocak, Kadır Sağdıç, Nedim Ulusan ve Suat Aytın’a verilmesine hükmetti.
”HUKUKSUZLUĞA ORTAK OLMAYACAĞIZ!”
Duruşmada savunma yapan tutuklu gazeteci Mehmet Baransu, “7 yılım hukuksuz çalındı. Kanun diyor ki ağır cezada 7 yıldan fazla tutamazsın. Ben 7 yıldır tutukluyum. Sizin toplanıp beni derhal tahliye etmeniz gerekiyordu. Bu hukuksuzlukları hukuki hale getirmemek için savunma yapmayacağım. Bu aşamada hangi kararı verirseniz verin ilgilenmiyorum. Duruşmada kalmamızın mantığı yok, siz yargılamanızı kendi kendinize yapın. Hukuksuzluğa ortak olmayacağız” ifadelerini kullandı. Baransu ile avukatı, taleplerinin mahkeme tarafından reddedilmesi sonrasında duruşma salonunu terk etti.
“Devletin güvenliğine, iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge, vesikaları kısmen veya tamamen yok etme, tahrip etme, bunlar üzerinde sahtecilik yapma, hileyle alma veya çalma” suçundan tutuklu gazeteci Mehmet Baransu’nun beraatine karar veren mahkeme, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ise hakkında başka bir dava olduğu gerekçesiyle davanın reddine hükmetti.
”EGEMEN HAREKAT PLANI HİÇBİR YERDE YAYINLANMADI”
Yasemin Çongar ve Ahmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, “Egemen Harekât Planı hiçbir yerde yayınlanmadı. Yayınlandığını gösterir hiçbir delil bu dosyanın içinde yok. Tam da aksine AYM’nin bağlayıcı kararı var yayınlanmadığına ilişkin“ ifadesini kullandı. Av. Çalıkuşu, Çongar ve Altan’ın üzerine atılı suçlamaların unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talep etti.
BARANSU’YA 13 YIL HAPİS CEZASI
Duruşmaya verilen öğlen arasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Baransu’yu “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçlamasıyla 6 yıl, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlamasıyla da 7 yıl olmak üzere toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezada indirime gidilmedi.
“Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etme, tahrip etme, bunlar üzerinde sahtecilik yapma, hileyle alma veya çalma” suçundan Baransu’nun beraatına karar veren mahkeme, “örgüt üyeliği” suçlaması yönünden ise davanın reddine karar verdi. Mahkeme, hükümle birlikte Mart 2015’ten beri tutuklu bulunan Baransu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi.
Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan 3 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, Çongar, Altan ve Oğur’un diğer suçlar yönünden beraatlarına hükmetti.
Hakkında yakalama kararı bulunan Tuncay Opçin’in dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme, sanıklardan ayrı ayrı 10 bin 250 TL alınarak katılanlar Çetin Doğan, İzzet Ocak, Kadır Sağdıç, Nedim Ulusan, Suat Aytın’a verilmesine hükmetti.
NE OLMUŞTU?
“Egemen Harekât Planı” adlı Genelkurmay’a ait gizli belgenin gazetede yayımlandığı iddiasıyla açılan davanın haziran ayındaki duruşmasında mütalaasını sunan savcı; Altan, Çongar ve Oğur’un “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçlamasıyla cezalandırılmalarını talep etmişti. Mehmet Baransu’nun ise “devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etme, tahrip etme, üzerinde sahtecilik yapma, hileyle alma veya çalma”, “gizli kalması gereken bilgileri temin etme” ve “açıklama” suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.