Gazeteci Hatice Şahin’e “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Şahin’in avukatı Temur, “Gazetecilerin gizli tanık beyanlarıyla cezalandırılması Kürt basınına sistematik olarak uygulanan bir yöntem” dedi.
Yeni Yaşam gazetesi muhabiri Hatice Şahin’in “örgüt üyeliği” (TCK 314/2) suçlamasıyla yargılandığı davanın 10. duruşması dün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Tutuksuz yargılanan Şahin’in katılmadığı duruşmada avukatı Resul Temur hazır bulundu.
Davanın 11 Mayıs 2022 tarihinde görülen dokuzuncu duruşmasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar eden savcı, Şahin’in üzerine atılı suçtan cezalandırılmasını istedi.
”GİZLİ TANIK BEYANLARI CEZALANDIRMA İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”
Esasa karşı beyanda bulunan Temur, Şahin’in tamamen gizli tanık beyanlarıyla yargılandığını hatırlatarak, “Gizli tanık beyanları cezalandırma için tek başına değerlendirilmeyeceğinden müvekkil, gizli tanık beyanlarına vücut verebilmek için gözaltına alındı, işyerine yapılan aramalarda elde edilen yazı ve evraklar örgütsel doküman olarak kabul edildi” dedi.
Temur, aynı gizli tanık ifadelerinde adları geçen gazetecilerden Semiha Alankuş, Esra Solindağ, Savaş Aslan, Mehmet Akdoğan ve Kibriye Evren’in, Hatice Şahin’le örgütsel faaliyet içerisinde olduğunun ifade edildiği ve bu kişilerin yargılandıkları davalardan beraat ettiğini, sadece Kibriye Evren’in yargılanmasının devam ettiğini söyledi. Temur, “Bu beraatlar bile tanık beyanlarının ne kadar soyut ve gerekçeden yoksun olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi.
Beyanların tamamlanmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Şahin’e “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, karar kesinleşinceye kadar Şahin hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının da devamına hükmetti.
Kararı P24’e değerlendiren Temur, Şahin’in cezalandırılmasının hukuki bir dayanağının olmadığını belirtti: “Müvekkilimin gözaltına alınması ve gizli tanık beyanlarına konu olması da gazetecilik faaliyetlerinden bağımsız değildir. Özellikle Kürt gazetecilerinin sürekli ilgisiz ihbarlarla ya da bir takım gizli tanık beyanlarıyla gözaltına alınması, yargılanması ve cezalandırılması aslında Kürt basınına sistematik bir yönelimi göstermektedir.”
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 9 Ekim 2018 tarihinde 145 kişi ile birlikte gözaltına alınan Şahin, 19 Ekim 2018’de yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı.
İddianamede Şahin’e yöneltilen suçlamaya delil olarak, gizli tanık ifadeleri, haber kaynaklarıyla telefon görüşmeleri ve Diyarbakır-İstanbul uçak biletleri gösterilmişti.
Kaynak: Expression Interrupted