Gazeteci Hayri Demir’in, 2016 yılında evinden çalındıktan sonra polise teslim edilen hafıza kartında yer alan haber görüntüleri gerekçesiyle, “silahlı örgüt üyesi olmak” ve “silahlı örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine 30 Haziran 2021 tarihinde devam edildi.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Demir katılmazken, Demir’i duruşmada Avukat Rumeysa Özkaya temsil etti. Duruşmaya pandemi gerekçesi ile izleyici ve basın mensupları alınmadı.
HABER İÇİN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR DELİL OLARAK GÖSTERİLDİ
Demir, sosyal medya paylaşımları ve 28 Şubat 2016 tarihinde evinden çalınan fotoğraf makinesine ait hafıza kartlarından elde edilen gazetecilik yaptığı dönemde çektiği fotoğrafları delil gösterilerek yargılanıyor. Dava konusu fotoğraf ve görüntüler, Demir’in 2015 yılında Suriye’deki iç savaşı takip ederken gerçekleştirdiği röportaj ve çekimleri içeriyor.
Davanın önceki duruşmalarında adli emanette bulunan ve bu çekimleri içeren dijital materyallerin incelemesinin yapılması amacıyla mahkemeye gönderilmesi talebiyle yazılan yazıdan sonuç elde edilememişti. Mahkemenin yazısına cevap veren adli emanet, ilgili materyallere ilişkin dosyanın kapatıldığını iletmişti. Mahkeme bunun üzerine yeni bir talepte bulunmaya karar vermişti.
MAHKEME 5 DAKİKA SÜRDÜ
30 Haziran günü görülen ve beş dakika süren duruşmada adli emanetten cevabın gelmesinin beklenmesine karar verildi ve dava 12 Ekim 2021 tarihine ertelendi.
AV ÖZDOĞAN: UZUN YARGILAMA MASUMİYET KARİNESİNE AYKIRI
Demir’in avukatlarından Nuray Özdoğan, duruşma sonrası yaptığı değerlendirmede bir gazetecinin bu denli uzun süre ve mesleki faaliyetleri nedeni ile yargılanmasının masumiyet karinesine aykırı olduğuna dikkat çekti.
Özdoğan, “Bir gazeteci ‘örgüt üyeliği’ gibi ağır bir sevk maddesinden, bu denli uzun süre yargılanıyor. Bu yargılama ile hem masumiyet karinesi ortadan kaldırılıyor hem de lekelenmeme hakkı ihlal ediliyor. Bu yargılama ile Demir’in mesleki faaliyetleri de riske sokuluyor. Böylesi uzun ve ağır bir yargılamaya tabi tutulan bir gazetecinin mesleğini sürdürmesi zora sokuluyor” dedi. Özdoğan, mahkemenin mevcut koşullarda Demir’i mahkûm etmek için bir gerekçesinin olmadığına vurgu yaptı.
SURİYE SAVAŞINI TAKİP ETTİ
Gazeteci Hayri Demir’e, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiriyken, Suriye’nin kuzeyinden yaptığı haberler nedeniyle soruşturma açıldı. 16 Mart 2017’de Ankara’da gözaltına alınan Demir, sekiz gün süren gözaltı işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. İki yıl süren soruşturma aşamasının ardından hazırlanan iddianamede Demir’e “silahlı örgüt üyesi olmak” ve “silahlı terör örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltildi. Savcılık, Demir için 9 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediyor.
Demir duruşmalarda yaptığı savunmalarda, davayı kumpas olarak nitelendirerek evinden çalındıktan sonra davaya da gerekçe olan dijital materyalleri bulan kişinin Bolu Jandarma Komando’da çalışan bir kişi olduğuna dikkat çekti.
Yazı: Altan SANCAR
Kaynak linki: https://expressioninterrupted.com/tr/gazeteci-hayri-demir-in-yargilanmasi-suruyor-meslegini-surdurmesi-zora-sokuluyor/