Kapatılan Zaman gazetesinin Konya temsilcisi Şirin Kabakçı’nın “terör örgütü üyeliği”, “basın yoluyla hakaret” ve “gizliliğin ihlâli” suçlamalarıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması 20 Şubat 2020 tarihinde Çağlayan’daki İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24’ün takip ettiği duruşmada Şirin Kabakçı ve avukatı Cumali Aydemir hazır bulundu. Önceki celse sunduğu mütalaayı tekrar eden savcı, Kabakçı’nın “terör örgütü üyeliği” suçundan cezalandırılmasını; “gizliliğin ihlâli” yönünden ise suçun yasal unsurları oluşmadığından beraatini talep etti.
“Her Zaman gazetesi çalışanı örgüte üye değildir”
Esas hakkındaki savunmasını yapan Kabakçı, Zaman gazetesinde çalışmış olmasının ve gazetecilik faaliyetinin suç ve suç delili olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Savcılığın mütalaasında suç delili olarak saydığı Kenya gezisine, yasal bir kuruluşun davetiyle haber yapmak için katıldığını anlatan Kabakçı, “Yasal bir yurtdışı seyahatine haber takibi amacıyla katılmak, anayasal hak olan protesto gösterilerine katılmış olmak suçlamaya delil olamaz. Savcılığın delil olarak sunduğu bu eylemler, ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesine aykırıdır” dedi.
Kabakçı savunmasını şöyle sürdürdü: “Her Zaman gazetesi çalışanı yapıya ya da örgüte üye değildir. Zaman gazetesinde çalışıyor, öyleyse yapı ya da örgüt mensubudur düz mantığını kabul etmiyorum. Böyle bir mantık yürütmesi gazetede çalışmış insanların çeşitliliği karşısında geçersiz kalmaktadır. Yargı organı, evrensel ölçekte hukuka, adalet ve demokrasiye sahip çıkarken, yasalara uygun bir şekilde mesleğini icra etmek, haber ve yorum yazmaktan başka bir eylemi olmayan gazetecilerin hakkını, özgürlüğünü gözetmek ve korumak durumundadır. Türk yargısının gazeteciyi ve gazeteciliği koruması aynı zamanda Türkiye’de demokratik hukuk düzenini koruması, güçlendirmesi anlamına gelecektir.”
Mahkeme başkanı Kabakçı’nın savunmasını böldü
Kabakçı’nın savunmasını bölen mahkeme başkanı, “Hak, hukuk diyorsunuz ama dışarıda bir sürü dosya bekliyor. Açık oturum yapmıyoruz burada” dedi.
Kabakçı, “Ben gazeteciyim. Terörist veya terör örgütü üyesi değilim. Hayatımı yasalara uygun yaşadım. Cezalandırılmam istenilen suçlamayı haklı çıkaracak somut veya soyut, kuvvetli veya zayıf bir delil yoktur. Hukuk, demokrasi ve adalet adına beraatimi talep ediyorum” diyerek savunmasını sonlandırdı.
“Gizliliği ihlâl” suçundan beraat
Kabakçı’nın avukatı Aydemir, Zaman gazetesinde çalışmanın örgüt üyesi olmak için tek başına delil olmadığını söyledi. Aydemir, Kabakçı’nın herhangi bir örgütsel faaliyeti olmadığını belirterek beraat talep etti.
Son sözü sorulan Kabakçı, “Dosya kapsamında gazetecilik faaliyetlerim dışında aleyhime kullanılacak herhangi bir delil yoktur. Beraatimi talep ediyorum” dedi.
Kararını açıklayan mahkeme, Kabakçı’ya “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. “Gizliliği ihlal” suçundan beraat kararı veren mahkeme, “basın yoluyla hakaret” suçundan ise dosyanın ayrılmasına hükmetti.
Kaynak: CANSU PİŞKİN, expressioninterrupted.com