Gazeteci Sadık Topaloğlu ile Sadiye Eser’in “örgüte üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Eser ve Topaloğlu katılmazken, Avukat Ayşe Acinikli ve Özcan Kılıç katıldı. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna da takip etti.
KÜRTÇE ŞARKI DELİLLER ARASINA GİRDİ
Duruşmada savunma yapan Av. Özcan Kılıç, iddia makamının iddiasını Özgür Baran’ın iddiaları üzerine kurduğunu ancak Baran’ın tek bir duruşmaya dahi gelmediğini belirterek, yüz yüze dinlenilmeyen tanığın iddialarının dikkate alınmayacağına dair Yargıtay kararlarına işaret etti. Kılıç, Eser’in 10 yıldır gazetecilik yaptığını dile getirdi. Şu anda gazetecinin yargılandığı bir dava görüldüğünü dile getiren Kılıç, Eser’in telefonunda yer alan Kürtçe bir şarkının delil olarak dosyaya konulduğuna dikkat çekti. Mütalaanın temelsiz olduğunun altını çizen Kılıç, beraat talebinde bulundu.
YARGITAY KARARI HATIRLATILDI
Topaloğlu’nun avukatı Acinikli ise, iddia makamı tarafından dosyanın incelenmediğini kaydederek, daha önce dosya kapsamında ifade veren bir tanığın müvekkilini tanımadığını söylediğini paylaştı. Acinikli, tanığın baştan beri müvekkili üzerinden duyumları olduğunu anlattığını ancak iddia makamının “beyan değişikliği” olarak değerlendirerek, ceza talep ettiğini dile getirdi.
Dosyada beyanları bulunan Özgür Baran’ı iki yıl boyunca aradıklarını ancak tek bir duruşmaya dahi gelmediğini aktaran Acinikli, “Olayın delili tanık ifadesi ise dinlenmek zorundadır. Eğer dinlenmemişse hükme esas alınmaz. Söz konusu kişi etkin pişmanlık üzerinden yargılanıp serbest bırakılmış. Çıkarı için isimler tanıdığını söylemiştir. Bu yüzden ifadelerine güvenilmezdir. Yargıtay’ın ‘itirafçının’ beyanlarının hükme esas alınmayacağına dair kararı var” diye konuştu.
BERAAT TALEP EDİLDİ
Baran’ın müvekkilinin gazeteci yeğeni ile ilgili de beyanlar verdiğini paylaşan Acinikli, müvekkilinin yeğeninin beraat ettiğini kaydetti. Müvekkilinin 2014’de “örgüte” katıldığının iddia edildiğini ancak o tarihlerde müvekkilinin İstanbul Üniversitesi’nde okuduğunu ve üniversitenin de yoklama listesi ile bunu doğruladığını belirten Acinikli, ayrıca o dönemde yurt dışına giriş ve çıkışları olmadığına işaret etti. Müvekkilin yaptığı haber ve fotolar üzerinden cezalandırılamayacağını belirten Acinikli, “Ortada somut bir delil yoktur. Delil olarak sunulan her şey çürütülmüştür” diye belirtti. Acinikli, beraat talebinde bulundu.
GAZETECİLERE CEZA
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Eser ve Topaloğlu’na “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3’er ay hapis cezası verdi.
Kaynak: Gazete Karınca