Gazeteci Hasan Cemal hakkında, Twitter’daki iki paylaşımı gerekçe gösterilerek ”Cumhurbaşkanı’na zincirleme aleni hakaret” davası açıldı. Biri 2016, diğeri 2020 yılında paylaştığı iki mesaj için, Cemal’in 4 yıla kadar hapis cezası öngören ve “aleniyet” durumunda altıda bir oranında ceza artırımı öngören Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesi ve dörtte üç oranında ceza artırımı öngören 43. maddesi uyarınca yargılanması talep edildi. İddianamede, Cemal’in, TCK’nın 53. maddesi uyarınca “seçme-seçilme” dahil olmak kamusal haklarının yasaklanması da istendi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na yapılan e-posta ihbarının ardından Hasan Cemal’in 19 Temmuz 2016’da attığı “Demokratlığın tek kriteri, sadece askeri darbe girişimine karşı çıkmak değil, derinleşmekte olan ‘Erdoğan darbesi’ne de hayır demektir!” ve Murat Belge’nin 15 Temmuz 2020 yılında yayımlanan “Hilafet” başlıklı yazısını alıntılayarak yaptığı “Hilafet geri gelecekse herhalde Halife de Tayyip Erdoğan olacak” paylaşımlar ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret sayıldı.
Paylaşımların “eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamını aştığı” iddia edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, Hasan Cemal’in, “kullanmış olduğu sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret suçunu bir suç işleme kararının icrası kapsamında zincirleme şekilde işlediği” öne sürüldü. Hasan Cemal’in paylaşımlarının “eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamını aşan, Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını zedeleyen nitelikte olduğu” iddia edildi.