2018 Mart ayında polis baskınıyla el konulan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin aralarında Hicran Urun’un da bulunduğu üç editörü ve bir çalışanı, savcılık tarafından tutuklama talebiyle sevk edildikleri İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nce 10 Nisan 2018 günü “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı. Gazetenin toplam 14 çalışanı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede tüm sanıklara “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.
Cezaevi: Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi
Tutuklanma tarihi: 10 Nisan 2018
Tutuklu/hükümlü: Tutuklu
1. Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Koğuşta, 24 kişi ile kalıyorum.
2. Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
Sabah 07:00 ile akşam 19:00 saatleri arası ortak avlu.
3. Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Yemekler sağlıksız, bir kaç kez içinden böcek çıktığı da oldu. Bazen günlerce üst üste aynı yemekler verilebiliyor. Sağlık sorunları ile ilgili revire çıkmak veya hastaneye sevkinizi yaptırmak en önemli sorun. Ya hiç hastaneye sevkiniz yapılmıyor, ya da kelepçeli muayene dayatılıyor.
4. Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Isınma ve sıcak su dışında temizlik ihtiyaçlarımızı kantinden temin ediyoruz. Su kesintileri dışında herhangi bir sorun yaşamadık.
5. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
İlk tutuklandığım [dönemde] iki ay boyunca mide ve diş sağlığı ile ilgili ilaçlarımı ancak iki ay sonra, üst üste yazdığım dilekçeler sonucunda elde edebildim.
6. Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
İletişim hakkı en fazla engellenen haklardan. Bazen bir mektubun ulaşması dört ayı bulabiliyor, bazı mektuplar hiç verilmiyor.
7. Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
Kişi başı 10 kitap hakkımız var, ancak bazen gazete ekleri veya gazetelerde yayımlanan röportajlar “sakıncalı” bulunduğu için verilmeyebiliyor. (Cumhuriyet Pazar ekindeki [Selahattin] Demirtaş röportajı bunlara bir örnek.)
8. Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
Haftalık olarak aile ve arkadaş görüşümü gerçekleştirebiliyorum. Avukat görüşünde de problem yaşamadım. Ancak OHAL döneminde 35 dakikaya düşürülen görüş süresi OHAL sonrası da aynı şekilde devam ediyor.
9. Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Hayır.
10. Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
Savunma için yalnızca dosyama erişim hakkım oldu. Bunun dışında, bilgisayardan veya kütüphane materyallerinden yararlanmadım.
11. Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
Girişte çıplak arama dayatması ile karşı karşıya kaldım. Uzun tartışmalar sonucu, uygulamayı kabul etmediğim için yapılmadı.
12. Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
İlk iki ay ilaçlarımla ilgili dilekçelerime çok geç cevap alabildim. Verilmeyen mektuplarım ile ilgili dilekçelerime hiçbir yanıt verilmedi. Kirli akan sular nedeniyle kulak iltihabı ve kanaması sorunu yaşadım ve kirli sular ile ilgili cezaevi müdürlüğüne yazdığım dilekçelere de cevap alamadım. Herhangi bir çözüm geliştirilmedi.
13. Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
Tüm tutuklu gazeteciler için daha fazla dayanışma, daha fazla ses…
Bu anket, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecilerin koşullarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, tutuklu gazetecilerin cezaevinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Hicran Urun, P24’ün avukatları tarafından 2018 sonunda gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/cezaevindeki-gazeteciler-anlatiyor-hicran-urun/