Avrupa Birliği’nin desteğiyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen “Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi” (M4D) projesi kapsamında hazırlanan ‘2020 Nisan-Mayıs-Haziran Medya İzleme Raporu’ yayımlandı.
Salgın döneminde gazetecilerin içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendiren rapor, çoğu basın kurumunun sahada görev yapan çalışanlarına yeterli sayı ve kalitede ekipman sağlamadığını, gazetecilerin maaş ve iş yüklerinde azalma, sektördeki işsizlikte ise artış olduğunu ortaya koyuyor.
Bunun yanında dezenformasyon, tiraj, abonelik ya da satışa ilişkin sorunlar sebebiyle gelirlerdeki düşüş sonucu yerel basında ortaya çıkan ekonomik krize dikkat çekiliyor.
Gazetecilere yönelik yargılama süreçlerini takip eden beş sivil toplum örgütünün istatistiklerini derleyen rapora göre, 30 Haziran 2020 itibarıyla 49’u hükümlü, 43’ü tutuklu olmak üzere toplam en az 92 basın çalışanı cezaevinde bulunuyor.
Raporda ayrıca M4D Projesi’nin gazetecilere yönelik düzenlediği Mesleki Memnuniyet Anketi sonuçları ve üç aylık dönemde yapılan durum değerlendirme toplantılarında basın çalışanlarının dile getirdiği sorun ve öneriler de yer alıyor.
Salgın döneminde kurumlarının yeterli sayı ve kalitede ekipman sağladığını belirten gazetecilerin oranı yalnızca yüzde 25.
Ankete katılan gazetecilerin yüzde 41’i salgın döneminde işten çıkarılma, maaş miktarında azalma, iş yükünde azalma nedenlerinden herhangi biri sonucu hak kaybına uğradığını söylüyor.
Raporun gelecek döneme ait değerlendirme ve önerileri arasında ise gazetecilerin yıpranma payı düzenlemesini içerecek Basın Kanunu ve Sosyal Medya Yasası başlıkları öne çıkıyor.
Ekim ayında yürürlüğe girecek ‘Sosyal Medya Yasası’nın olası sonuçları ve Kasım ayına kadar TBMM gündemine gelmesi beklenen Basın Kanunu tasarısının kapsamı medya alanının iki önemli tartışma konusu.