Gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik baskı Mayıs ayında soruşturmalar ve cezalarla sürdü. En az beş gazeteci gözaltına alınırken, beş medya mensubu da tutuklandı. Beş basın çalışanına toplamda 22 yılın üzerinde hapis cezası verilirken, onlarca gazeteci de soruşturma ve davaların hedefindeydi.
Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskı devam ediyor.
Gazete Karınca’nın haberine göre; Mayıs ayında en az 5 gazeteci gözaltına alınırken, beş gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazeteciler şöyle: İsmail Çoban, Gökhan Öner, Kemal Sancılı ve Reyhan Çapan, Doğan Baran.
Bir gazeteci hakkında yakalama kararının çıkarıldığı, bir gazetecinin ise tehdit edildiği Mayıs’ta tutuklu gazetecilerden İshak Karakaş, Ali Bulaç, Mehmet Özdemir ve Erdoğan Alayumat da tahliye edildi.
Mayıs ayında basın çalışanları soruşturma ve davaların da hedefindeydi. Beş gazeteci toplamda 22 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılırken, onlarca basın çalışanı hakkında ceza talebinde bulunuldu.
Aralarında Çiğdem Toker ve Bülent Şık’ın da olduğu onlarca isim de soruşturma ve davaların hedefi oldu.
MAYIS’TA NELER OLDU?
KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin eski Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklandı. (3 Mayıs)
Denizli’de 28 Nisan’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan kapatılan dihaber muhabiri Gökhan Öner tutuklandı. (5 Mayıs)
Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için 9’u gazeteci 13 kişinin yargılandığı davada, savcı 12 kişi hakkında toplam 95 yıl 6 ay hapis cezası talep etti. (7 Mayıs)
Halkın Nabzı gazetesinin imtiyaz sahibi gazeteci İshak Karakaş, ilk duruşmada tahliye edildi. (8 Mayıs)
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Edirne’nin İpsala ilçesinde gözaltına alındı. (9 Mayıs)
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan, Artvin’in Hopa ilçesinde gözaltına alındı. (10 Mayıs)
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı tutuklandı. (11 Mayıs)
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan, hakkında açılan bir davada aldığı 1 yıl 3 aylık hapis cezasının kesinleşmesi nedeniyle tutuklandı. (11 Mayıs)
Kapatılan Zaman gazetesinin yazarlarından Ali Bulaç ve gazetenin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mehmet Özdemir tahliye edildi, Şahin Alpay hakkında ise verilen ‘ev hapsi’ kararı kaldırıldı. (11 Mayıs)
Demokratik Modernite dergisi çalışanı Yüksel Azak, Bingöl’de gözaltına alındı. (14 Mayıs)
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve gazeteci Hayri Demir hakkında “Afrin operasyonu” döneminde yaptıkları haberler nedeniyle 10,5 yıla kadar hapis cezası istedi. (15 Mayıs)
Artı TV çalışanı Mücahit Avras hakkında, yaptığı haberler ve Afrin’e dair paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Ailesinin evi polislerce basılan Avras hakkında yakalama kararı çıkarıldı. (16 Mayıs)
Kayyum atanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin eski editörü Gülşen Koçuk, Kocaeli’nin Darıca ilçesinde gözaltına alındı. (17 Mayıs)
KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Atar, “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla açılan davada 6 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. (17 Mayıs)
İstanbul’da gazeteci İrem Afşin, Şişhane metrosu çıkışında GBT kontrolü yapan polisler tarafından tehdit edildi. (21 Mayıs)
Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın tutuklanan 21 çalışanı hakkında hazırlanan iddianamede, 8 kişiye “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, 13 kişiye de “Örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yönetildi. (22 Mayıs)
KHK ile ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açıldı. (22 Mayıs)
Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin eski çalışanları Özkan Erdoğan ve Serkan Erdoğan, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuksuz olarak yargılandıkları davada beraat etti. (22 Mayıs)
Kayyum atanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanı hakkında hazırlanan iddianamede, gazetecilere “Örgüt üyeliği”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgütlerin yayınlarını basmak veya yayınlamak” suçlamaları yöneltildi. (23 Mayıs)
Sınır hattında takip ettiği haberler gerekçe gösterilerek tutuklanan ve yaklaşık 11 aydır cezaevinde olan gazeteci Erdoğan Alayumat, üçüncü duruşmasında tahliye oldu. (23 Mayıs)
Yeni Asya editörü Nur Ener Kılınç‘a ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. (24 Mayıs)
Demirören Holding’e satılan Doğan Medya Grubu‘nda işten çıkarılan gazetecilerin sayısı 50’yi aştı. (24 Mayıs)
Mizah dergisi Gırgır’ın çizeri Seyfi Şahin‘e ‘dini değerleri aşağıladığı’ suçlamasıyla 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. (24 Mayıs)
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker‘e ‘Şenbay Madencilik’ hakkında yazmış olduğu yazı nedeniyle 1.5 milyon TL’lik tazminat davası açıldı.
Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan, İstanbul’da gözaltına alındı. (28 Mayıs)
Gazeteci Hayri Demir’e sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davada 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. (29 Mayıs)
PTT’nin ihalesiyle ilgili haberlere yayın yasağı getirildi. (29 Mayıs)
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaacılık’a kayyum atanması kararına ilişkin yapılan itiraz reddedildi. (30 Mayıs)
Karınca’nın eski editörlerinden ve Yeni Yaşam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan’a 2010 yılında başlatılan soruşturma sonrası açılan davada “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (31 Mayıs)
Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Sorumlusu Doğan Baran, hakkında verilen 1 yıl 8 ay hapis cezasının kesinleşmesi sonrası tutuklandı. (31 Mayıs) (Kaynak: Gazete Karınca http://gazetekarinca.com/2018/06/gazetecilere-mayista-da-sorusturma-dava-hapis-cezasi/)