Yeni Asya gazetesi editörü Nur Ener Kılınç, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 24 Mayıs günü görülen 6. duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Şubat ayından bu yana ev hapsinde bulunan Kılınç ile avukatı Mustafa Özbek hazır bulundu.
Kılınç, Mart 2017’de şifreli mesajlaşma uygulaması ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutuklanmış ve bir yıla yakın tutukluluğun ardından Şubat ayında cezaevinden tahliye edilerek ev hapsine konulmuştu.
P24 tarafından izlenen duruşmada savcının bir önceki duruşmada sunduğu esas hakkındaki mütalaaya karşı savunması için söz alan Kılınç, hakkındaki iddialara yanıt verdi.
Savcı mütalaasında Kılınç’ın Türk Ceza Kanunu (TCK) 314/2 ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5. maddeleri uyarınca “[FETÖ/PDY] terör örgütü üyeliği” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
“17/25 ARALIK SÜRECİNDE AYRILDI”
Kılınç savunmasında şunları ifade etti: “Üniversitede okurken söz konusu yapının evinde iki yıl süreyle kaldım. Devletin öğrenci yurduna başvurmuştum, ancak orada yer olmadığı için mecburiyetten bu evde kaldım. 17-25 Aralık sürecinden sonra da ayrıldım.”
Davada müşteki sıfatıyla hakkında beyanda bulunan bir kişinin ifadelerine de değinen Kılınç, bu ifadelerde yer alan suçlamaları reddettiğini belirtti. “Bu kişi, ben gazeteci olduğum için ve adımı basından bildiği için benim ismimi vermiş” diyen Kılınç, hakkındaki ByLock iddiaları konusunda ise daha önceki ifadesini tekrarladığını söyledi.
“BİR ÖRGÜT İÇERİSİNDE YER ALMADIM”
Kılınç savunmasını “Bir örgüt içerisinde yer almadım. Masumum. Beraatimi talep ediyorum” diyerek tamamladı.
AVUKAT ÖZBEK: BYLOCK DÖKÜMLERİNDE HATA VAR
Ardından söz alan avukat Mustafa Özbek de toplanan delillerden müvekkilinin suç işlemediğinin ortaya çıktığını ifade etti. “Dosyada bulunan ByLock dökümlerinde çok sayıda hata vardır. Delillerin hukuka uygun toplanması gerekir” diyen Özbek, Kılınç’ın beraatini talep etti.
7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI
Savunmaların ardından hüküm için ara veren mahkeme, kısa aranın ardından açıkladığı kararında Kılınç’ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak, ev hapsinin devamına karar verdi. (Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/yeni-asya-editoru-nur-ener-kilinca-75-yil-hapis-cezasi/)