Bu anket, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan gazetecilerin koşullarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koymak amacıyla P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, tutuklu gazetecilerin cezaevinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Oğuz Usluer, P24’ün avukatları tarafından 2018 Temmuz ayında gerçekleştirilen cezaevi ziyareti sırasında anketi yanıtladı.
İsim: Oğuz Usluer
Habertürk TV eski koordinatörü Oğuz Usluer, 28 Aralık 2016 tarihinde “FETÖ medya yapılanmasında” yer aldığı iddiasıyla tutuklandı. Usluer, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 25 diğer gazeteciyle birlikte yargılandığı davanın 8 Mart 2018 günü görülen karar duruşmasında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevi: Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi
Tutuklanma tarihi: 28 Aralık 2016
Tutuklu/hükümlü: Hüküm özlü
1. Koğuşta mı yoksa hücrede mi kalıyorsunuz? Koğuşunuzu/hücrenizi kaç kişiyle paylaşıyorsunuz?
Tecrit koğuşunda üç kişiyiz.
2. Açık havadan günde kaç saat istifade edebiliyorsunuz? Hücre avlusuna mı yahut ortak alana mı çıkarılıyorsunuz?
Hücre avlusundan kışın 9-10 saat, yazın 11-12 saat yararlanıyoruz. Ortak alan yasak.
3. Cezaevi yemekleriyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Sağlık ihtiyaçlarınıza ve diyetinize uygun yemek veriliyor mu?
Pilav, mercimek gibi yemeklerden taş çıkması, çok yağlı olması, soğuk getirilmesi, ısıtma imkânının bulunmaması dışında sorun yok. Kantin siparişleri de çoğunlukla “kalmadı” denilerek eksik getiriliyor.
4. Isıtma, sıcak su, çamaşır, temizlik, vs. temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta sorun yaşadınız mı?
Temizlik araçlarına sınırlı izin veriliyor. Bu yüzden yaptığımız temizlik yeterli olmuyor.
5. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da kullandığınız reçeteli ilaç var mı? Talep ettiğinizde doktor/psikolog ile görüşmeniz sağlandı mı? Kullandığınız ilaçlar temin edildi mi?
Sürekli doktor olmaması en önemli sorun. Doktora ya da hastaneye çok geç götürülüyoruz. Örneğin, spor yaparken parmağım çatladı, şişti ve dayanılmaz ağrılarım vardı. Hastaneye beş gün sonra götürüldüm. Hastaneye sevklerde en kötü araçlar kullanılıyor. Kelepçeler doktor muayenesinde bile çıkarılmıyor.
6. Mektup alırken veya gönderirken herhangi bir engel ya da kısıtlamayla karşılaştınız mı?
Mektup kısıtlamam ilk altı ay boyunca devam etti. Mektup almama ve göndermeme izin yoktu. Şu anda serbest. Ancak bazı mektuplar ulaşmadı/ulaştırılmadı.
7. Dilediğiniz kitapları, gazeteleri veya diğer süreli yayınları edinme konusunda kısıtlamalar yaşadınız mı? Hücre veya koğuşunuzda toplamda kaç kitap bulundurmanıza izin veriliyor?
İlk altı ay dışarıdan kitap alamadık. Şu anda da istediğimiz tüm kitapları alamıyoruz. Hücrede kişi başı 10 kitap hakkımız var. Ne yazık ki süreli yayınlar dâhil.
8. Avukatlarınız ve birinci derece yakınlarınız sizi hangi sıklıkla ziyaret edebiliyor? Birinci derece yakınlarınız dışında akrabalarınız veya arkadaşlarınızla görüşebildiniz mi?
Avukat kısıtlılığı altıncı ayda kalktı, artık sınırsız. Birinci derece yakınlarım haftada bir ziyarete geliyor. Açık görüş iki ayda bir yapılabiliyor. Akraba ve arkadaşlarımla hiç görüşemedim (OHAL nedeniyle).
9. Bir milletvekili tarafından ziyaret edildiniz mi? Evet ise, kimler?
Atilla Sertel iki ke ziyaretime geldi.
Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti bir kez ziyaret etti.
10. Savunmanızı hazırlamakta zorlandığınız durumlar oldu mu? Savunma yazmanız için bilgisayara, kütüphaneye, dosyanıza erişim sağlanıyor mu?
İnternet erişiminin olmaması en önemli sorun. Bilgisayar haftada iki saat verildiği için yeterli olmadı. Savunma amaçlı gazete kupürünü mahkemeye götürmeme bile izin verilmedi. Savunma imkânları son derece kısıtlı.
11. Herhangi bir kötü muamele ya da sözlü ve/veya fiziksel tacizle karşılaştınız mı? Evet ise şikâyette bulundunuz mu? Şikâyetiniz sonrasında nasıl bir gelişme yaşandı?
Cezaevi berberi zorla saçlarımı kısalttı (mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle). Milletvekili Barış Yarkadaş bu zorbalığı gündeme taşıdı. Ayrıca Silivri Savcılığı’na avukatım aracılığıyla suç duyurusunda bulundum.
12. Dilekçe vererek talepte bulunduğunuz istekler gerçekleşti mi? Gerçekleşen/gerçekleşmeyen talepleriniz neler?
ALES sınavına OHAL gerekçesiyle giremedim (Dilekçe vermeme rağmen gerçekleşmedi).
13. Yukarıda belirtilenlere ek olarak ihtiyaçlarınızı belirtir misiniz?
En önemli sorun sağlık hizmetleri yetersizliği. Bir de kaleme gelmeyen, kelimelere dökülemeyenler var…
Kaynak: https://expressioninterrupted.com/tr/cezaevindeki-gazeteciler-anlatiyor-oguz-usluer/