Evrensel yazarı Ender İmrek’in “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” başlıklı köşe yazısıyla ilgili açılan davada iddianame hazırlandı. İddianamede “Alakasız iki olayda müşteki ile yine arasında bir bağlantı bulunmayan üçüncü bir kişi karşılaştırılarak güya diğer tarafta bulunan iyi ve güzel vasıfların müştekide bulunmadığı şeklinde kinayeli anlatımlarda bulunduğu ve kullanılan ifadelerin müştekiyi küçümseyici nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır” denildi. Mahkeme İmrek’in hakaret suçundan cezalandırılması istendi. Dava 29 Nisan’da görüşülecek.
İmrek yazısında Emine Erdoğan’ın Hermes marka çantasını eleştirirken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan da bahsediyordu.
ABDULLAH KAYA’NIN DAVASI 14 MAYIS’A ERTELENDİ
Ağrı Valiliği tarafından izin verilen festivalde çekim yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan gazeteci Abdullah Kaya’nın yargılandığı davanın 8’inci duruşması görüldü. Kimlik tespiti ardından savunma yapan Kaya, söz konusu festivalin valilik izni alınarak yapıldığını hatırlattı. Gazetecilik faaliyetinin yargılandığına dikkat çeken Kaya, beraat talep etti. Mahkeme, duruşmaya katılmayan bir sanığın dinlenmesi kararı vererek, duruşmayı 14 Mayıs gününe erteledi.
ADİL DEMİRCİ DAVASI 16 HAZİRAN’A ERTELENDİ
Aralarında Etkin Haber Ajansı (ETHA) Muhabiri Adil Demirci’nin de bulunduğu 22 sanığın “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 5. duruşması görüldü. Tutuksuz yargılanan 8 sanık duruşmada hazır bulundu. Sanıklar ve sanık müdafileri ayda 2 kez uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 16 Haziran tarihinde görülecek.
ETHA muhabiri Ali Sönmez Kayar’ın davası Haziran’a ertelendi
Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı Ali Sönmez Kayar ile birlikte 9 kişinin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandıkları davanın altıncı duruşması bugün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Sanıklardan yalnızca Sıtkı Güngör’ün katıldığı celsede mahkeme, Ali Sönmez Kayar yönünden dinlenmesi beklenen tanık Zafer Atılım’ın dinlenilmesinden SEGBİS bağlantısında yaşanan teknik bir sorun nedeniyle vazgeçildi.
Avukatlar ise sanıklar üzerindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti avukatların talebini reddederken, tanık Zafer Atılım’ın bir sonraki celsede dinlenilmesi için hazır edilmesine hükmetti.
Bir sonraki duruşma 9 Haziran 2020 günü saat 10.15’te görülecek.
Evrensel gazetesi eski muhabiri Ali İhsan Terzi’ye propagandadan ceza verildi
Eski Evrensel muhabiri gazetecinin Ali İhsan Terzi’nin Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.
İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Terzi ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatlarından Zelal Pelin Doğan hazır bulundu. Terzi savunmasında hiçbir örgüte mensup olmadığını belirterek propaganda yapmadığını söyledi.
Duruşmada esas hakkında mütalaasını veren savcı, Terzi’nin Facebook paylaşımlarında “terör örgütü propagandası” yaptığını iddia etti, Terzi’nin cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaaya karşı süre talebinde bulunan avukat Zelal Pelin Doğan’ın talebi mahkemece reddedildi. AİHM ve Yargıtay içtihatlarını hatırlatan Doğan, “İddianameye konu olan ve suç olduğu iddia edilen eylemlerin tarihine dikkat çekmek istiyorum. 2014 – 2015 yılları dışında iddianameye konu paylaşım olmamıştır. Müvekkilim o tarihlerde gazetecilik yapmaktadır. Ayrıca iddianamede yer alan bazı paylaşımlar da İspanyolca’dan yanlış şekilde çevrilmiştir,” diye konuştu.
Doğan, “Söz konusu paylaşımların içeriği Türkiye ve dünya gündemini oldukça meşgul eden konulardır. O yıllarda YPG’nin terör örgütü listesine alınmadığı da açıktır. Paylaşımlar hiçbir şekilde terör örgütü propagandası unsuru taşımamaktadır. Müvekkil dönemin siyasi ortamına ilişkin paylaşımlarda bulunmuştur. AİHM ve Anayasa Mahkemesinin terör örgütü propagandası davalarında ihlal kararı vermesi de göz önünde bulundurulmalıdır,” dedi.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Terzi’ye “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.