Avrupa Konseyi (AK), yıllık demokrasi raporunda basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve insan hakları alanlarında Türkiye’ye eleştiriler yöneltildi.
Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Strasburg merkezli Avrupa Konseyi’nin hazırladığı “Demokrasi, İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü” başlıklı raporunda, Türkiye’de haklar alanında yaşanan geriye girişe dair terbitler yer aldı.
Raporun ayrıntıları Ahvalnews.com‘de yer aldı. Habere göre eleştirilerin odağında yargı bağımsızlığı ve ifade hürriyeti var. Türkiye bu iki başlıkta en çok eleştirilen ülkeler grubunda yer alıyor.
AK Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland imzasıyla yayınlanan yıllık rapor popülist siyasetçilerin demokrasiye verdiği zarara dikkat çekerken son 12 ayda bu siyasetçilerin demokratik kurumlara tehditlerinin arttığı belirtiliyor.
Avrupa Konseyi 47 üyesindeki demokratik kurumların işleyişini ve demokratik kültürün durumunu değerlendirdiği raporunda 5 ana alana yoğunlaşıyor. 105 sayfalık rapor etkili, tarafsız ve bağımsız yargı; ifade hürriyeti; toplanma ve örgütlenme özgürlüğü; demokratik kurumlar ve kapsayıcı toplum alanlarındaki gelişmeleri ele alıyor.
Rapor, yargı bağımsızlığı alanında 2017’de kabul edilen anayasa değişikliklerinden sonra yargı bağımsızlığının tehdit edildiğini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 4 üyesinin doğrudan Cumhurbaşkanı, 7 üyesinin ise Meclis tarafından atandığını vurguluyor. HSYK’nın siyasi etkilere açık hale geldiğine işaret eden rapor hem Venedik Komisyonu’nun hem de AK İnsan Hakları Komiserinin hükümeti uyardığını hatırlatıyor.
ŞAHİN ALPAY VE MEHMET ALTAN KARARLARI
Yargı bağımsızlığı bölümünde, mahkeme kararlarının uygulanmasına da değinen rapor gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan davalarını gündeme getiriyor.
Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yerel mahkemelerin iki gazeteciyi serbest bırakmadığını, AYM’nin ikinci kararından sonra Şahin Alpay’ın serbest kaldığı ancak Mehmet Altan’ın tutukluğunun devam ettiğini belirten AK, 20 Mart’ta AİHM’nin her iki gazetecinin ifade hürriyeti, güvenlik ve özgürlük haklarının ihlal edildiğine hükmettiğine işaret ediyor.
TUTUKLU GAZETECİLER
AB raporunda olduğu gibi ifade hürriyeti konusunda Ankara’ya ciddi eleştiriler getiren rapor Türkiye, Rusya ve Azerbaycan’da çok sayıda gazetecinin tutuklu olduğuna işaret ederek, bu üç ülkedeki gelişmelerin endişe verici olduğunu kaydediyor.
Venedik Komisyonu ve İnsan Hakları Komiserinin Olağanüstü Hal’i eleştirerek yüzlerce gazetenin OHAL kapsamında kapatıldığı ve mallarının hazineye devredildiği belirtiliyor. Türkiye’de internet yasaklarının da orantısız olduğuna işaret ediliyor.
Toplanma ve örgütlenme özgürlüğünde ise Türkiye’de barışçıl toplantılara katılanların terör örgütü üyeliği ile gözaltına alındığı ve LGBT derneklerinin yürüyüşlerine izin verilmediği kaydediliyor.
Rapor, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra 1400 derneğin kapatıldığını, kapatma işlemlerinin delillere dayanmadığı ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade ediyor. Raporda Büyükada’da tutuklanan insan hakları savunucularına da değiniliyor. (Kaynak: Ahvalnews)